Gyula város látnivalói

2021. jún. 14. Lebán Csenge

Megérkezett a nyár, ideje tervezgetni a nyaralást. Idén talán a szokásosnál többen maradnak belföldön, a vírushelyzet és a velejáró kellemetlenségek miatt. Fontos, hogy ez ne csalódásként érjen minket. Vegyük inkább lehetőségnek, ami által kicsit jobban megismerhetjük szülőhazánkat. Hisz annyi csodás hely van Magyarországon!

Az egyik ilyen remek kirándulóhely Gyula. Ideális, ha valaki két-három napos aktív pihenésre vágyik, de passzív pihenéssel kiegészítve akár egy hetet is el lehet tölteni a városban. Ha valaki úgy rajong az Alföldért, mint Petőfi, akkor Gyulát is szeretni fogja, ugyanis síkságon, a román határhoz közel fekszik. Nagyon barátságos, nyugodt, hangulatos város, helyenként egészen falusias szűk kis utcákkal. A belváros gyönyörű, díszes épületek magasodnak fölénk, és a látványt még fokozzák a szökőkutak és a virágágyások. Ráadásul tele van látnivalóval.

Az egyik legszembetűnőbb látványosság a Gyulai vár. Amit nem árt tudni, hogy a várat 1403-ban Zsigmond király adományozta egy bánnak, név szerint Maróti Jánosnak. A család kihalásával a vár Mátyás király tulajdonába került, aki fiának, Corvin Jánosnak adományozta azt. A várban jelenleg kiállítás van, mely interaktív eszközökkel mutatja be a vár történelmét, különösen hadtörténeti szempontból. Érdemes olyankor menni, amikor solymászbemutatót is tartanak. A vár körül szép nagy park terül el, ahol utcabálokat és más programokat szoktak tartani. Ott van a tó is, ahol lehet csónakázni és vízibiciklizni. Nem érdemes kihagyni, hiszen nagyon kellemes élmény, közelebb visz a növény- és állatvilághoz. Óriáskerék is van, amire szintén megéri felülni. Az ülések nyitottak, ami elsőre kissé félelmetesnek tűnhet, de remekül belátni fentről az egész várost.

A vártól nem messze helyezkedik el az Almásy-kastély. A lakatlan vármegyét (rajta a kastéllyal) III. Károly királyunk adományozta Harruckern János György katonatisztnek, aki aztán magyarokat, németeket, szlovákokat és románokat telepített be. A kastély házasság révén Almásy birtokba került, és maradt is a második világháború végéig. Uralkodók is jártak ott: I. Ferenc és lánya, Mária, illetve Ferenc József és felesége, Sissi. A jelenlegi kiállítás leginkább a nőknek kedvez, de a férfiak is érdekesnek találhatják. Három részre bontható, állandó és időszakos kiállításra, meg egy toronykilátóra. Az állandó kiállításon megtekinthető a kastély egykori berendezése, az ott lakók szobája és személyes tárgyai. Egy kisfilmet is láthatunk, ami segít elképzelni, hogy milyen lehetett ott egykor az élet. A kastélyhoz gyönyörű, tágas kert is tartozik, ahol gyakran tartanak esküvői fotózást is.

Ha a várat és a kastélyt is meglátogatnánk, érdemes a vár weboldalán kombinált jegyet venni. Többféle van belőle, némelyik tartalmaz más látnivalókat is, mint például az Erkel Házat, a Ladics Házat, és a Kohát Képtárt. A kombinált jegy sok esetben akkor is megéri, ha csak a kastélyt és a várat néznénk meg.

Közvetlenül a kastély mögött terül el a Gyulai Várfürdő, ami nem csak egy strand, hanem egy park is egyben. Tele van fával és bokrokkal. Sok-sok különböző hőmérsékletű és méretű medence áll rendelkezésünkre. Minden korosztály számára teljesen megfelelő, hiszen mindenki megtalálhatja a neki tetszőt. Különösen jó pont, hogy van meleg vizű úszómedence. Így azok is úszhatnak mély vízben, akik alapból kihagynák a hideg víz miatt. Büfék szerte a strand területén megtalálhatók. Az árak nem vészesek, a választék sem szűkös. Olyan strand, ahol szívesen eltöltesz egy egész napot, és még azután is visszavágysz.

Ezeken kívül is van még látnivaló Gyulán, ilyen a Százéves Cukrászda, amely valójában már sokkal több, mint száz éve, 1840 óta üzemel, és ezzel Magyarország második legrégebbi cukrászdája. Vagy ott van a hangulatos Kapus híd, a Gyulávári Kastély (ami nem azonos a várral és az Almásy kastéllyal sem), a Nádi Boldogasszony Plébánia, a Menyhárt-híd, a világóra a sétálóutcán, és még számos kisebb emlékhely és szobor.

Annyi biztos, hogy aki egyszer volt Gyulán, az még többször is ellátogat, mert a város hangulata annyira magával ragadja az embert, hogy szinte lehetetlen elfelejteni.

(Fotó: gyulavara.hu)