Forralt borozásra fel! – A leghangulatosabb karácsonyi vásárok télre

2021. dec. 15. Tollas Tímea

December. Ez a 8 betűből álló kis szó telis-tele van izgatott várakozással és megannyi szépséggel. Az év legelbűvölőbb ünnepének, a Karácsonynak köszönhetően a fagyos, sokszor zordnak tűnő télben is találhatunk valami kézzelfogható, forró örömöt és egyfajta szentimentális hangulatot.

Karácsony közeledtével jellemző a nagy sürgés-forgás a bevásárlóközpontokban, minden ünnep iránt elkötelezett rajongó lázasan fürkészi a dekor boltok kirakatát és megnő a szomszédunkkal történő versengések, avagy a mulatságos kis izzócsaták száma is. Tökéletes hangulatra vágyunk, így a nagy rohanásban és ünnepi hajtásban sokszor észre sem vesszük, hogy nem a külcsín a legfontosabb szentestén, sem az utána követő időszakban.

Ahhoz, hogy igazi örömmel vethessük bele magunkat a karácsonyi időszakba, elengedhetetlen az ünnepre való rápihenés. Első olvasásra talán furcsán hangozhat az alábbi kijelentés, azonban valójában cseppet sem az. Gondoljunk csak bele a következőbe: a folytonos rohangálástól túlhajszolt, fáradt testünk és a temérdek karácsonyi izzóval, masnival, mikulás törpével és színes dísszel elcsigázott szemünk vajon meddig bírja? Amennyiben már hetek óta mást sem csinálunk, csak őrülten kutatunk a reklámokban feltűnt termékek után, úgy érdemes egy kicsit lelassítani és megkérdezni magunktól: valóban szükségünk van minderre?

A Karácsonynak a pihenésről és legfőképpen a nyugalomról kellene szólnia, nem arról, hogy az áfonyás kuglóf mellé még három féle extra süteményt is süssünk. Érdemes mértéket tartani és a plázákban való, fárasztó hajszák helyett valami nyugalmasabb, egyedibb helyszínek után néznünk. Ha pedig felhőtlen ünnepi hangulat, ínycsiklandó illatok és ízek, akkor mi sem lehetne jobb választás, mint a karácsonyi vásárokra való ellátogatás.

Ebben a vidám, ünnepi hangulatú kis programajánlóban minden Karácsony mániában égő rajongó számára elhoztam az idei év leggyönyörűbb ünnepi vásárait, ahová mindenképpen kötelező ellátogatni.

Hasznos tippek a feledhetetlen, problémamentes karácsonyi vásározáshoz

1. A pontos dátum kitűzése előtt nem árt egy időjárás előrejelzést is megnézni, hogy tökéletesen felkészültek legyünk ruházatilag. Érdemes rétegesen, melegen öltözködni, hiszen a jó hangulat hatására sokszor észrevétlenül elröppen az a pár órácska a nagy hidegben. Megfázni pedig nem szeretnénk, ugye?

2. A még vidámabb hangulat érdekében ne egyedül látogassuk meg a karácsonyi vásárokat, hanem hívjunk el minél több barátot, rokont, ismerőst, akik értékelik az ilyen fajta programot.

3. A nagy “eszem, iszom, dínom-dánom” élet filozófiánk közben sose feledkezzünk meg a mértéktartásról, pláne, ha forralt borról és hurkáról van szó. A vásárban fel sem tűnik az a pár forró, finom falat, azonban könnyen megeshet, hogy éjjel a hasunk bánja majd a túlzásba vitt mulatozást.

4. Egyedi, igényes ajándékokat keressünk a vásári forgatagban.

Extra ajándék tippek:  friss,feliratozott mézes kalács, adventi koszorú illatos termésekből, kézműves termékek hazai kisvállalkozóktól, festett üveg termékek.

All I want for Christmas is the Christmas fair: az idei év TOP 5 belföldi ünnepi vására és helyszíne:

Karácsonyház Gödöllőn

Mintha a Mikulás igazi birodalmában járnánk, olyan hatást kelt az idei év egyik legnagyobb karácsonyi szenzációja, a gödöllői Karácsonyház. Minden évben pezsdítő sokszínűséggel, az ünnepre jellemző melegséggel és egyedibbnél egyedibb dekorációkkal, ajándéktárgyakkal vár ez a csodahely.

Aki él-hal a karácsonyért, annak bizony kihagyhatatlan állomás lesz a Karácsonyház. Minden teremben más és más tematikájú karácsonyi hangulat várja az érdeklődőket. Megtalálják a számításaikat a pink, cukorkás színekért rajongók, de szép számmal akadnak díszek a letisztultabb, hagyományos stílust kedvelők számára is. Én személy szerint minden egyes évben vásárolok itt egy diótörőt a gyűjteményembe, annyira lenyűgöző a dekorációk teljes kínálata.

A Karácsonyház iránti nagy érdeklődés következménye, hogy általában egy kisebb sorral kell számolni a bejutás előtt, azonban a bolt előtt kialakított mesébe illő kis ételes-italos standoknak köszönhetően ez a várakozás szinte fel sem tűnik. Kortyoljunk el lassan egy forró csokoládét, ízleljük meg a frissen sütött réteseket és készítsünk pár fényképet a kültéri dekorációkkal.

Extra tipp karácsonyra: Gödöllőn található a Sulyán Cukrászda, ahol elmondhatatlanul finom szaloncukrokat vásárolhatsz az ünnepekre. Személyes kedvencem a Parajdi sós karamellás és a Zserbós ízesítésű, kóstold meg feltétlenül Te is!

Nyitvatartás:
Hétfő – Szombat: 09:00 – 18:00
Vasárnap: 09:00 – 17:00

Budapesti Karácsonyi Vásár (Vörösmarty tér)

Ugyan ki ne ismerné a csodálatos, minden évben megrendezett budapesti karácsonyi vásárt? A tavalyi év pandémiás időszaka miatt sajnos elmaradt a vásár, azonban idén bepótolhatjuk a fantasztikus hangulatot. Érkezzünk délután, amikor már éppen sötétedik, hiszen a vásár fényei és kivilágítása idén sem okoz csalódást. A vásár minden nap, a délutáni órákban fényfestéssel és számos izgalmas programmal várja az idelátogatókat.

Nézelődjünk, vásároljunk kedvünkre, csodálkozzunk rá a hatalmas karácsonyfára és ne felejtsük el jól érezni magunkat a nagy fényképezkedés és ajándékok utáni vadászat közepette.

Nyitvatartás: az esemény weboldalán részletes tájékoztatás található.

Fontos tudnivaló: a vásár védettségi igazolvánnyal látogatható, bővebb információért keressétek fel az esemény weboldalát.

Adventi Ünnep a Bazilikánál

Európa egyik legszebb karácsonyi vására idén is tárt karokkal fogadja az érdeklődőket, a Bazilikánál. A standoknál a már ismerős gasztro és kézműves kiállítók várnak, a Szent István tér közepén pedig a hagyományokhoz híven ismét megtalálható lesz a jégpálya. Fotókiállítás, szelfi automata, betlehemi jászol és közös, adventi gyertyagyújtás szerepel a programok között.

Karácsonyi fényfestés, tökéletes zenei aláfestés és pazar karácsonyi hangulat fogad mindenkit, aki idén is az Adventi Ünnep részesévé szeretne válni.

Nyitvatartás:
Hétfő – Csütörtök: 11:00 – 20:00
Péntek – Vasárnap: 11:00 – 22:00

Winter Wonderland a Westend Tetőkertjén

Egy újdonság is helyet kapott idén az ünnepi vásárok palettáján, hiszen a Westend Tetőkertjén megrendezett Winter Wonderland november 14-től örömmel vár minden kedves látogatót.

Korcsolyázz a város felett, gyönyörködj a budapesti panorámában és közben élvezd az ínycsiklandó forralt bor és sült gesztenye illatát.

Nyitvatartás:
Hétfő – Csütörtök: 12:00 – 20:00
Péntek-szombat: 12:00 – 22:00 (A jégpálya karbantartás miatt 15:00 – 16:00 óra között szünetel)
Vasárnap: 12:00 – 20:00 (A jégpálya karbantartás miatt 14:00 – 15:00 óra között szünetel)

Tudnivalók: A rendezvény helyszínre a belépés ingyenes. Az esemény a jelenleg hatályos rendelkezések szerint védettségi igazolvány nélkül látogatható, azonban a szervezők kérik, hogy tartsuk be az általános egészségügyi szabályokat (maszkviselés, megfelelő távolságtartás).

Karácsony Múzeum Szentendrén

Amennyiben még nem szereztél be minden díszt a fára, ne csüggedj, hiszen Szentendrén, a Karácsony Múzeumban rengeteg egyedi dekoráció és karácsonyi dísz közül válogathatsz kedvedre.

Szerezd be az összes díszítő elemet és ha már Szentendrén vagy, ne felejtsd el megkóstolni a jó öreg fokhagymás-sajtos-tejfölös lángost!

Nyitvatartás:
Hétfő – Kedd: zárva
Szerda – Vasárnap: 10:00 – 17:30

Vidám, ünnepi csengettyűszóban gazdag karácsonyi időszakot kívánok ezekkel a csodás téli vásárokkal.