Fedezd fel a Tisza-tó szépségeit

2022. ápr. 23. Diós Anita

Hiába a Balaton töretlen népszerűsége, aki egyszer felfedezi magának a Tisza-tó és környéke szépségeit, azt gyakran inkább ide húzza vissza a szíve. Tény, hogy a természetközeli környezetnek és az Alföldre jellemző tájnak megvan a maga varázsa…

A Tisza-tó valójában egy mesterségesen kialakított tó a Tiszán, és hazánk második legnagyobb tava is egyben, a Balaton után. A környéken az ökológiai szemléletnek viszonylag nagy teret engedtek, hiszen tanösvények, madárrezervátum, arborétum, ökocentrum, sőt, Kiskörénél még hallépcső is kialakításra kerültek. A kerékpározás, csónakázás és hajózás szerelmesei sem maradnak persze programlehetőségek nélkül, és lovardából is több olyan akad a környéken, amely tereplovaglást is szervez.

Mindenek előtt azonban a strandolásé a főszerep a Tisza-tónál is, különösen a nyári napok hevében. Abádszalók strandja különösen népszerű, hiszen a vízi sportok mellett szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek, no és persze szép ligetes strandrészek és homokos partszakaszok is várják az ide érkezőket. A kiskörei szabadvízi strandon is igénybe lehet venni különböző sporteszközöket, és éhes sem marad az itt kikapcsolódó vakációzó, hiszen a vendéglátóhelyek gondoskodnak a kellemes, hagyományos ételkínálatról. Főként parkszerű szépsége miatt választják sokan a dinnyésháti strandot, míg Poroszlón és Tiszafüreden a kicsikkel érkezők is nyugodtan megmártózhatnak az általában csak nagyon lassan mélyülő vízben.

A térség egyik legismertebb látványossága a hatalmas édesvízi akváriummal is büszkélkedő Tisza-tavi Ökocentrum. A Poroszlón található létesítményben hazánk egykori halóriásai, a vizák is megtekinthetőek, de sok más ismert – és kevésbé ismert – őshonos fajjal is találkozni lehet itt. Az akváriumon kívül a kilátónak is helyt adó épületben az éjjeli erdőt bemutató tárlat és fajgyűjtemény kapott helyet, míg a tágas, kinti kifutókban számos hazai vadon élő állatfaj és háziállat-fajta is megpillantható.

Aki a környéken jár, és szereti a különleges növénygyűjteményeket, valószínűleg érdekesnek találja az Erdőteleki Arborétumot, ahol nemcsak a növényritkaságok miatt érdemes elidőzni, de a kertben lévő sétautak bejárása, valamint a mesterségesen kialakított kis tavacska megcsodálása is jót tud tenni a léleknek.

Nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a Tisza-Tavi Madárrezervátumot sem, amely nemcsak a vadon élő fajok egy értékes menedéke, de egyúttal a Hortobágyi Nemzeti Park részeként Világörökség része is. A megközelítése ugyan nem éppen egyszerű, és nem is mindig lehetséges, de amikor mód adódik rá, a madárbarátok számára mindenképpen fantasztikus program lehet a különleges fajok megfigyelése természetes élőhelyükön.

Kellemes élményekkel gazdagodhatnak azok is, akik a Hortobágy-halastavi Kisvasút segítségével ismerkednek meg a halastavak környékével, noha összesen csak mintegy öt kilométeres távon zakatol a kisvonat.