Erdőjárás szívvel – lélekkel

2021. máj. 29. Farkas-Csamangó Tekla

Érezted már úgy, hogy legszívesebben elmennél messze a várostól, és pihennél egyet valahol, ahol senki sem ismer? Ahol magad lehetsz és ahol körülvesz a természet? Ha igen, akkor az erdőjárás Neked való! Pillants bele jótékony hatásaiba!

Mikor fák között járok, kitisztulnak a gondolataim, hallgatom a madarak hangját és hagyom, hogy megérintsen a napfény. Talpam alatt ropog az avar, megtölti a levegőt a föld illata. Olyan ez, mintha megtalálnám a lelkem egy elveszett darabját. Hazatérve pedig energia telten folytathatom a teendőim. Írom ezt minden tudományos ismeret nélkül, pusztán néhány alkalom erdőjárás után. Ám érdekes lehet a dolgok mögé nézni…

Mégis miért jó nekünk, ha természetben járunk?

Az embernek szüksége van arra, hogy életben tartsa az ösztöneit, amik a természettel ápolt ősi kapcsolatából fakadnak. Ezek a modern technológiai vívmányok és az urbanizáció miatt eltűntek, vagy legalábbis elhalványodtak, de egyre inkább újra felszínre kerülnek, mert a mostani életmódunk már túl stresszes testünknek – lelkünknek. A szervezetünk, tudatalattink pedig küzd, ezért lehetséges az, hogy egy technológiamentes, természetes, szinte érintetlen közegben – mint amilyenek az erdők is, ha körültekintően vigyázunk rájuk – pillanatok alatt ellazulunk.

Mit adhat számunkra az erdő?

Az erdőben, álljon az bármilyen társulásból, felüdülést és nyugalmat lelhetünk, ami segít abban, hogy visszanyerjük harmonikus állapotunkat és csökkentsük a stresszt. Az erdő illata mélyen beivódik a testünkbe, agyunkba, így akkor is relaxálhatunk, ha már eljöttünk onnan és később rágondolunk. Emellett szép pillanatokat is átélhetünk, és olyan helyzeteket figyelhetünk meg, amiket városban ritkán. Mert ha elég csendesek vagyunk, előbukkanhat egy-egy erdőlakó. Éppen emiatt érdemes gyerekekkel is kilátogatni az erdőbe, hiszen ők még inkább fogékonyak a természetre. Az ilyen élmények egyszerre erősítik bennük a környezet szeretetét, a mozgás fontosságát és az egészséges életmódot, valamint az önfeledt, de értékmegőrző létet.

Erdei túra vagy erdőfürdő?

Véleményem szerint, mindkét tevékenységnek megvan a maga fantasztikus hatása. Személyiség és élethelyzet válogatja, hogy éppen melyik tartogat számunkra több pozitivitást, de alapvetően mindkettő él a fák és környezetük adta különleges atmoszférával.

Az erdei túrák során

Inkább a sportos teljesítmény, a mozgás, a kilométerek és a kitűzött cél elérése a fontos. Habár egy-egy ilyen túra közben is részesei vagyunk az erdőnek, és megannyi apróságot fedezhetünk fel, sokan csak a túra végén állnak meg, vagy egy-egy beiktatott pihenőidő alatt néznek körbe. Megdolgoztatják az izmaikat és kimozogják, kiizzadják magukból a frusztrációt.

Erdőfürdőzéskor nagy szerepet kap a lelassulás…

Az erdőfürdőzés vagy erdőterápia szakember vezetésével zajlik, aki segít önmagunkra összpontosítani és tudatossá tenni a bennünk zajló folyamatokat az erdő által.  Természetesen egy erdei túrázás is lehet vezetett –, ám fürdőzéskor a külső és belső csend áll a középpontban. Nem cél, hogy nagy területet járjanak be a résztvevők, és egyáltalán nem elvárt a gyors tempó, ezért az is részt vehet rajta, aki nem éppen sportos, szaladó alkat. Egy ilyen elmerülés a természetben mindig az erdő sűrűjében zajlik és megfigyelésen alapul. Az ott megtapasztalt erdei áramlás képes ellazítani az idegrendszert, és számos betegségre kifejezetten jól hat, például csökkenti a depressziót is. Emellett segít koncentrálni és lecsillapodni.  

Bármelyik lehetőséget választjuk, mindenképp érezni fogjuk, hogy erdőjárás közben megújulunk. Mindkét esetben célszerű kényelmesen, évszaknak megfelelően öltözni, és hazatérve átnézni a testünket a kullancsok miatt.

De van még valami, amit elengedhetetlen betartani: bármit is teszünk, túrázunk, erdőfürdőzünk vagy csak sétálunk a barátainkkal, tiszteljük a környezetünket, ne szemeteljünk és ne rongáljunk. Egyszerűen csak éljünk együtt kiegyensúlyozottan.

Neked van erdőjárós tapasztalatod? Mi az, ami igazán megragad benned, ha erdőben jársz? Oszd meg velünk!