Egy kis ízelítő az adventi vásárokból – irány Debrecen

2022. dec. 20. Bálint Ildikó

Az ünnep hangulatát az illatok és a fények segítségével tehetjük még varázslatosabbá. Erre a két érzékszervünkre hatnak leginkább az adventi vásárok. Az európai top 10 adventi vásárban pedig bekerült egy magyar is, Debrecen városa.

Miért különleges a debreceni adventi vásár?

Minden adventi vásárnak megvan a maga szépsége, nem lehet egyikre sem azt mondani, hogy nem hangulatos, nem szívet melengető érzés.

A debreceni vásárral kapcsolatban az egyik leglenyűgözőbb a méretei. Ahogy sétálunk a Piac utcán, akár a Nagytemplom irányából, akár a vasútállomás felől, hamar a szemünk elé tárul a megannyi fény. A Piac utca olyan fényárban úszik, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek elámulhatnak rajta. Ami még különlegesebbé teszi, hogy nemcsak a Fő tér, a Piac utca egy része úszik ebben a fényárban, hanem az abból nyíló kisebb utcák is. A Simonffy utca szó szerint lélegzetelállító, ahogy végig sétálunk a fényáradat alatt.

De külön élmény, ahogy a világító gömbbe besétálunk és ott akár helyet is foglalhatunk a padokon.

Az ezüstös-kékes fényben álló fa, mind közelről, mind messziről varázslatos, sőt, érzéki csalódás, hogy közelről teljesen ezüst színűnek érezzük, míg messziről inkább kékes pompában ragyog.

Mind a Piac utcán, mind a Csapó utcán találkozhatunk kézműves termékekkel a pavilonokban, ahol kedvünkre válogathatunk a különböző termékek között, amelyek egy vásáron szokásosak. Az árak igencsak borsosak, de ez ma már sajnos nem meglepő.

A gyerekeknek is külön élményt jelenthet a világító rénszarvas hátára felülni vagy épp a télapó szánjában helyet foglalni. Séta közben, ha nem bírunk ellenállni az illatok csábító hatásának, akkor kedvünkre ehetünk-ihatunk és válogathatunk a finomabbnál-finomabb étkek és jellegzetes italok között. A Református Nagytemplomba felmenve pedig a látvány még fantasztikusabb, amikor fentről csodálhatjuk meg a panorámát. Nem kell megijedni a magasságtól, lift szolgálja a kényelmünket a feljutáshoz!

Aki teheti, nézze meg a debreceni adventi vásárt és engedje, hogy a szíve átmelegedjen még a zord időjárásban is!