Béke Sztúpa, Balaton és Hévíz: nyári kalandozás belföldön

2022. júl. 21. Tollas Tímea

Utazni annyit jelent, mint szerelembe esni a valódi énünk egy olyan darabkájával, amelyet csupán csendben figyeltünk. Egy utazás mindig nagy kalandokat, maradandó emlékeket és olyan emberek megismerését tartogatja számunkra, akiket sosem tudunk majd elfelejteni.

„Az utazás kitűnő tapasztalás. Elménk szakadatlanul gyakorolja az ismeretlen és új dolgok felfogását; és nincs jobb iskolája a csiszolt életnek, mint ha sok más létforma, hangulat és szokás képét idézzük s a természet ábráinak sokféleségét kóstolgatjuk.”

Michel de Montaigne

Temérdek országban és szigeten jártam már külföldön, amelyek közül a legnagyobb kedvencem még mindig Kréta. Mindig mosolyogva és kissé meghatottan is gondolok vissza erre az időszakra, ugyanis ez a sziget legfőképpen egy személyes élmény-ebben az esetben egy rossz állapotban lévő cica megmentése- miatt került igen közel a szívemhez. 2 év után pedig idén nyáron visszamegyek és abba a hotelbe is ellátogatok, ahol a cicus már jó pár éve vendégeskedik.

Ez a kis történet azért fontos a következő mondandóim kapcsán, mert szeretném bebizonyítani minden kedves olvasó számára azt a tényt, hogy az utazások legtöbbször a lelkünkre hatnak és általuk fejlődhetünk is. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy elegendő időt és energiát szánjunk a nyaralásunk vagy bármilyen utazásunk, kirándulásunk megszervezésére.

Persze, mondhatják most sokan, hogy minden a pénztárcánktól és a szabadidőnktől függ, amely kijelentés sajnos valós alapokon nyugszik. Azonban a legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy azt hiszik, hogy a tökéletes, élménydús nyaralás egyet jelent a külföldre való utazással.

A következő cikkben hazánk egyik legfestőibb tájára invitállak meg, reménykedve abban, hogy a programajánló végére Te is kedvet kapsz és ellátogatsz a Balaton környékére. Fedezzük fel együtt azokat a helyszíneket, ahol még biztosan nem jártál.

Top 5 város és látnivaló, ha a Balatonon jársz

Bárki bármit is mondjon, a Balatonnak mindig is megvolt a maga egyedi bája és ezen sem az idő múlása, sem más tényezők nem tudnak változtatni. Kalandozz velem és merülj el a nyugalom tavában!

Hévíz romantikus városkája és gyógyító vize

Kiskoromban sokszor utaztunk nyaranta a nagypapámékkal Hévízre, míg ők a gyógyerejű vízben töltődtek fel, én vidáman fedeztem fel a termálvíz nyújtotta nyugalmakat.

Tökéletes úti cél nagycsaládosok, idősebbek, gyógyulni vágyók és ízületi problémákkal küzdők számára. Arról már nem is beszélve, hogy Hévíz legnagyobb előnyeként lehet elkönyvelni, hogy igen közel található a Balatonhoz.

Látnivalók, amelyeket mindenképpen nézz meg, ha itt jársz:

 • Festetics kastély, amely csupán egy fél órányira található Hévíztől
 • Hévízi-tó
 • Hévízi Termelői Piac
 • Egregyi Szent Magdolna Templom
 • Hévízi Szentlélek-templom
 • Egregyi Múzeum

Levenduláktól illatos Tihany

Tihany felér egy csodával. Júniusban érdemes ide utazni, ugyanis ekkor vannak az első levendulaszüretek is. Kapj fel egy kis kosárkát és egy metszőollót, vesd bele magad az illatozó levendulások sűrű rengetegébe és feledkezz meg minden másról!

Ezeket nézd meg mindenképpen Tihanyban:

 • Tihanyi Bencés Apátság
 • Őrtorony-kilátó
 • Barátlakások
 • Belső-tó
 • Levendula Ház Látogatóközpont
 • Rege Cukrászda
 • Aranyház gejzírkúp

Egy csipet buddhizmus: Béke Sztúpa Zalaszántón

Márciusi kirándulásom alkalmával volt szerencsém egy teljesen másik univerzumba és világba csöppenni, amikor Zalaszántón jártam. A domb tetején található, erdő közepén fekvő Béke Sztúpa szó szerint megér egy misét. Lélegzetelállító látványban lehet része annak, aki megáll az erdőből büszkén kibukó, fehérre meszelt épület előtt. Magas orma és egzotikus környezete pedig minden fáradhatatlan utazónak azt üzeni: „Semmi sem lehetetlen”.

Látnivalók a Sztúpa környékén:

 • Buddhista templom
 • Tátika vára
 • Rezi vár

Ahol a történelem megérint: Sümegi vár

Lovagi játékok, középkori fenséges falatok, kézzel-lábbal evés és nagyon jó hangulat. Mindebben részed lehet, ha a Sümegi várat választod ide nyaralásod egyik program helyszínéül.

Ne hagyd ki, ha itt jársz:

 • Püspöki Palota
 • I. Történelmi élménypark
 • Palota Pince
 • Sümegi Afrikárium
 • Kisfaludy Sándor szülőháza, múzeum
 • Sümegi Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplom

India karnyújtásnyira: Krisna-völgy

Hunyjuk le a szemünket és képzeljük el India varázslatos és egyedi világát. Pezsdítő színek, szokatlan, ám annál finomabb íz orgiák, elefántok és a nyugalom végtelen oázisaként elterülő tájak, várkastélyként magasodó templomok és szentélyek. Sokan esnek szerelembe India csábító kultúrájával és atmoszférájával. Velem is ez történt, amikor augusztusban egy hirtelen ötlettől vezérelve ellátogathattam a Krisna- völgybe.

Látni ezt a sok embert a Krisna-völgyben, akik mind feladták az addigi életüket és most úgymond teljesen nomád körülmények között élnek, mert úgy érzik ez kell a lelki békéjüknek. Megdöbbentő és elgondolkodtató. Nem akarnak mérgező kapcsolatokat, versengést a mindennapokban. Nem a sok kacat és anyagi javak kötik össze őket, hanem a vallás, az igazi érzelmi szálak. Mindenki tudja a másik ember nevét, bátran fordulnak egymáshoz segítségért, bármilyen nehéz helyzetben. A gyermekeiket is erre tanítják. Az iskolákban csak 30 gyereket tanítanak egyszerre, hogy mindenkire oda tudjanak figyelni.

Amennyiben Te is megtapasztalnád ezt az érzést, mindenképpen látogass el Somogyvámosra, a Krisna-völgybe!

Bármelyik helyszínt is válaszd, egy dologban biztos lehetsz: a Balaton égszínkéken csillogó vizével sosem lőhetsz majd mellé!

Élményekben gazdag, vidám utazásokkal teli, pihentető nyarat kívánok mindenkinek!