A sarki fény misztikuma: ide érdemes ellátogatni, hogy biztosan lásd a fantasztikus jelenséget!

2023. márc. 14. Tollas Tímea

Sarki fény. Misztikus, csodás, izgalmakban bővelkedő látomás. Keresem a szavakat erre a különleges égi jelenségre, de alig találom őket. Évekkel ezelőtt láttam fényképeket az Aurora Borealisról, azaz a sarki fényről. Már akkor elbűvölt, ennek hatására pedig elhatároztam, hogy bármi történjen is, a saját szememmel leszek a szemtanúja egyszer.

Felvette fekete estélyijét az ég,
S millió csillogó ékszerét.
Nyakában lóg a holdvilág,
Színházba készül a világ.

Ifjú László

Ami késik, nem múlik. Legalábbis így tartja a mondás, én pedig szeretném hinni, hogy igaz, de belefáradtam a várakozásba. Éppen ezért idén újévi fogadalomnak egy ígéretet tettem, méghozzá saját magamnak. 2023-ban már nem csak a közösségi médiában megosztott, elképesztő videókon vagy fényképeken fogom látni a sarki fényt, hanem egyenesen Finnországból, a Mikulás birodalmából.

Tél vagy éppen kora tavasz? Mikor és pontosan honnan látható tökéletes pompájában ez a fantasztikus jelenség? Ezekre a kérdésekre adok most válaszokat és bízom benne, hogy Te is hamarosan láthatod a sarki fényt!

Hogyan keletkezik pontosan a sarki fény?

A főleg szivárványszínekben pompázó sarki fény akkor jön létre, amikor a Föld mágneses vonzerejének hatására a magnetoszférából részecskék hatolnak be a Föld felső légkörébe. Az időleges fényjelenség erőssége főként attól függ, hogy mennyire erős a napszél.

Leginkább az északi és a déli sarkkörön figyelhető meg kora ősztől egészen tavaszig és mindig leveszi a lábáról az idelátogató turistákat. A következőkben felkutattam azokat a helyszíneket, ahol csodálatos látványban lehet majd részed és talán még olyan sokat sem kell vadászni a sarki fényre.

Top helyszínek, ahol garantáltan látni fogod az északi varázslatot!

Tromso- Norvégia

Tromso pontosan az a hely, ahol garantáltan látni fogod a varázst! Éppen ezért a sarki fény megfigyelő helyszínek közül ez az egyik legkedveltebb desztináció. Itt évente akár 230 napon át gyönyörködhetünk a jelenségben, amelyet akár a szállodából vagy az autóból is tökéletesen megfigyelhetsz.

Mikor érdemes ide utazni? Mindenképpen szeptember végétől egészen márciusig bezárólag.

Kirkjufell – Izland

Az itt készített fényképek elképesztőek, valósággal érezhető és tapintható rajtuk a sarki fény misztikuma és különleges bűvölete. Ha Izlandon jársz, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod Akureyri városába is, vagy a sziget nyugati részén fekvő Kirkjufell-hegyre, ugyanis ezeken a helyeken tökéletesen megfigyelhető a sarki fény.

Nellim – Finnország

Finnországban novembertől egészen áprilisig gyönyörködhetünk a jelenségben, főként este 7 után érdemes résen lenni és kémlelni az eget. A tökéletes helyszín pedig Nellim, ahol fantasztikus látványban lehet részed, ráadásul még túrázni is tudsz majd a közeli hegyeknek és látványosságoknak köszönhetően.

Isle of Skye – Skócia

Nem szeretsz túlságosan messzire utazni? Közeli helyszínt keresel, ahonnan békés magányodban megcsodálhatod a sarki fényt? Jó hírem van, ugyanis Skócia tárt karokkal fogad, ha erre a jelenségre vadászol.

Akár még januárban is részese lehetsz az élménynek, ha megfelelően elszigetelt, a fővárosoktól távolabbi helyszíneket találsz. Érdemes Skócia nyugati részén nézelődnöd, ugyanis az itt lévő sziget csoportoknál igen nagy az esélye a sarki fény látványának.

Fedezd fel Te is a sarki fény varázslatát és engedd, hogy a képzeleted szárnyra kapjon a gyönyörű tájakon!