A húsvéti nyuszi eredete és Top 5 húsvéti program

2022. ápr. 10. Tollas Tímea

Verőfényes napsütés, változékony időjárás és tréfásnak tűnő mindennapok. Az április hivatalosan is beköszöntött, vele együtt pedig mi is érezhetjük, hogy izgatott várakozás lesz úrrá rajtunk. Nemrég még a karácsonyt ünnepeltük, most pedig csupán pár nap választ el attól, hogy a húsvéti nyuszi is megérkezzen a festett tojásokkal feldíszített barkánk alá.

Kíváncsi gyermekek serege, írókázás, illatos sonka és lágyan foszló kalács aromája tölti most be a teret. Bármerre is tekintsünk, a Húsvét bája melegen fogad és ismerősen körülöleli a fáradt testünket.

A következőkben ennek a különleges ünnepkörnek az egyik nagy szimbólumáról, a húsvéti nyusziról, illetve kihagyhatatlan programokról fogok tudósítani.

A Húsvét pontosan az az ünnepkör, amely a Karácsonyhoz hasonlóan minden évben nagy népszerűségnek örvend. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja, a kisebbek pedig lelkesen keresik a zöldellő kertekben elrejtett csokoládé tojásokat és nyulakat. Olyan időszaka ez az évnek, amikor mindannyian megnyitjuk a szívünket a szeretet és a csodák előtt.

Örömmel rejtjük el az apró ajándékokat, miközben már előre látjuk a lelki szemeink előtt, hogy a gyermekeinknek, unokatestvéreinknek vagy éppen a szomszéd unokájának mindez mekkora boldogságot okoz majd. Hiszen sosem az ajándékon vagy annak nagyságán múlott igazán az érték, amit általa közvetítettünk. Sokkal inkább a meglepetés tényén, a titokzatosság varázsán.

Húsvéti nyuszi és színes tojások

Mint minden ünnepkörnek, a Húsvétnak is megvannak a saját jelképei és nélkülözhetetlen szimbólumai. Ilyen többek között a selymes bundájú, fehér szőrméjű, édes kis húsvéti nyúl. A bohókás fülű tapsifülest már évszázadok óta egyfajta kultusz és tisztelet övezi, ha Húsvétról van szó.

Azonban teljesen jogosan felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy miért éppen a nyúl neve merül fel a húsvéttal és a tojás hozással kapcsolatban? Több magyarázat, illetve elképzelés is létezik erre. Az első talán az, hogy az állatok közül a nyúl igen jelentős termékenységi szimbólumnak számít. A második hiedelem szerint a pogányoknál a termékenység istennőjét Ostarának hívták, aki gyermekek szeme láttára változtatta nyúllá a szent madarát.

Hiedelemből és mondából annyi létezik a Húsvéttal kapcsolatosan, hogy szinte alig tudjuk számon tartani. Az emberek ősidők óta kutatják ennek az édes, fehér kis nyúlnak az eredetét, ugyanúgy, ahogyan ennek az ünnepnek a mibenlétét is. Azonban hosszas tanakodások és kutatómunkák elvégzése után arra biztatnék minden kedves olvasót, hogy inkább élje meg a húsvéti ünnepkör adta szépségeket és élvezze ki minden varázsos pillanatát!

Az alábbi programajánló segítségével pedig garantált az ünnepi jókedv és sokszínűség! Te melyik programot választod idén?

Húsvéti hangolódás: Top 5 program, amit ne hagyj ki!

1. Április 9: Skanzen, Szentendre

Ugyan ki ne ismerné a Skanzent? Húsvétkor pedig ez a hangulatos helyszín igazi ünnepi forgataggá változik! Kézműves vásár, langaléta garabonciások, vándormuzsikusok, tojáspatkoló bemutató, tojásberzselés és még számtalan izgalmas program várja az ide látogató érdeklődőket!

2. Április 15-18: Húsvét a Hortobágyon

A Hortobágy lélegzetelállító pusztasága most kalandozásra hív mindenkit Húsvét alkalmából. Látványetetés, tojáskeresés, madárbemutató és kisvasutazás teszi felejthetetlenné ezeket a különleges napokat.

3. Április 15-18: Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókő egy igazi ékszer Magyarországon, így mindenképpen érdemes felvenni az idei húsvéti programok közé. A látogatók úgy érezhetik, hogy egy népmesében szerepelnek, hiszen a Hollókői Húsvéti Fesztivál igazán egyedi látványvilágot nyújt a kicsik és a nagyok számára is. Locsoló versek szavalása, a víz elől menekülő falusi lányok sora és ízletes pálinka kóstoló. Ugye Te sem hagyod ki?

4. Április 15-18: Húsvéti Bárány és Sonka Fesztivál, Agárd

Nincs is kellemesebb érzés tavasszal, mint leülni a Velencei-tó partjára és a puha húsvéti sonkát egy foszlós kalács társaságában elmajszolni. A bátrabbak még a sonkaevő versenyre is benevezhetnek, a fergeteges zenei hangulatról pedig ismert DJ-k és énekesek gondoskodnak.

5. Április 17-18: Ibolya Nap: Húsvét a gödöllői kastélyban

Végy egy csipet romantikát, add hozzá a gödöllői kastély elegáns sziluettjét és máris készen van a tökéletes ünnep! Nyuszi simogatás, kézműves vásár és érdekes kiállítások várnak mindenkit szeretettel.

Bármelyik húsvéti elfoglaltságot is válaszd, tudd, hogy egyikkel sem lőhetsz mellé!