A Dunakanyar kapujában fekvő Szentendre, a festők városa

2022. máj. 24. Lebán Csenge

Szentendre nemcsak a festők városa – ahol a várost járva legalább néhány festővel, grafikussal futhatunk össze, és ahol a macskaköves utcák kacskaringói mentén számos műterem és tárlat bukkan fel –, de rendkívül festői város is. Aki még nem járt itt, a fantasztikus hangulat miatt mindenképpen érdemes ellátogatnia Szentendrére!

A Dunakanyar kapujában fekvő Szentendre sokakat bilincsel magához különleges, bájos utcácskáival, hangulatos kávézóival, érdekesebbnél érdekesebb művészek alkotásait felvonultató galériáival és műtermeivel, no és persze mindazokkal a „turisztikai csemegékkel”, amelyek még az ide látogatóra várnak.

A Budapest közelében található városka elhelyezkedésénél fogva is sok érdekességet rejt magában, hiszen a csodálatos Duna korzó mellett a szemben található Szentendrei-sziget, illetve a belváros közelében a folyóba torkolló Bükkös-patak és annak környezete is különösen kedves élményekkel gazdagítják az arra sétálókat. A Duna korzó északi pontjánál ráadásul egy kellemes strandot is kijelöltek, ahol a forró nyári napokon kicsit lehet pancsolni, hűsölni.

Továbbra is ezen a környéken maradva, a Postás-strand szomszédságában elcsendesedhetünk egy kicsit a Szentendrei Japánkertben, amelyet 2016-ban adtak át a nagy nyilvánosság számára. A kis japánkertben minden megtalálható, amiért ezeket az egzotikus csodákat annyira kedveljük: kis tavacska, színes koi pontyok, bambusz kerítés, szépséges növények, a víztükör felett átívelő kis hidacska, látványos kavics- és sziklaelemek, no és persze az az utánozhatatlan harmónia, amit mindezek összessége kelt. A japánkert mellett található a Czóbel park, ahol ugyancsak érdemes tenni egy sétát, de akár edzésre is alkalmat adnak a szabadtéri eszközök.

A túrákat kedvelők felkereshetik a Dömötörkaput, ahol – különösen egy-egy csapadékosabb időszakot követően – gyönyörű kis vízesést csodálhatnak meg. A közelben parkoló is található, de aki gyalogosan indulna el felkeresni, az egy közepesen nehéz, amolyan testet-lelket megmozgató, de nem kimerítő túrára számíthat. A zöld háromszög jelzést követve lehet megtalálni a vízesést. Szintén kedvelt látványosság a Vasas-szakadék, ahol sejtelmesen tornyosodnak a túrázók mellett a falak az erdei környezetben. A Vasas-szakadékot a zöld sávot követve kereshetjük fel, Pomáz és Szentendre között, a Cseresznye-hegyen.  

Szentendre belvárosától távolabb találhatjuk meg az évről évre fejlődő és szépülő Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot (vagyis „a Skanzent”, ahogyan sokan utalnak rá), ahol Magyarország építészeti és néprajzi emlékei elevenednek fel. Néhány éve már nosztalgikus kisvasút is átszeli a hatalmas, a gyerekek számára is szórakoztató múzeumot, ahol különböző kézműves bemutatók, foglalkozások, illetve játszóterek és állatsimogató is gazdagítja a látnivalók tárházát. A kutyával érkező látogatókat is örömmel látják, persze, a póráz, és szükség esetén a szájkosár elvárás.

Kovács Margit életművét mutatja be a Szentendrén található Kovács Margit Kerámiamúzeum, amit azért is érdemes megtekinteni, mert rámutat arra, hogy egy zseniális alkotó milyen sokféleképpen, kreatívan és kifejezően alkalmazhatja a kerámiát gondolatai, érzelmei kifejezésére. Számos más múzeum is fellelhető a városban, így a méltán híres magyar festő, Czóbel Béla munkásságát bemutató Czóbel-múzeum, a Kmetty Múzeum, a Barcsay Múzeum, illetve a változatos tárlat- és programkínálatot felvonultató Ferenczy Múzeum.

Érdekesség, hogy a mai ÚjMűhely Galériában – mely jelenleg a MANK fenntartása alatt működik –  egykoron Freddie Mercury is járt. Elsősorban kortárs alkotók műveivel találkozhatnak itt azok, akik látogatást tesznek a galériában.

A design és művészet iránt érdeklődők számára nagyszerű programlehetőség az egykori szentendrei fűrészmalom épületében található MűvészetMalom, a Szentendrei Képtár, a régi korok autóit és ikonikus retro tárgyakat bemutató Retro Design Center, illetve akár a Dunakorzón található Madaras csobogó felkeresése is.