A Duna ártéri ékköve, a Gemenci erdő

2022. jún. 25. Diós Anita

Nyüzsgő kis világot zár magába a Gemenc fáinak zöld lombrengetege, amit nem véletlenül igyekszik legalább egyszer meglesni a természetbarátok és túrázók többsége. Az egész kontinensen ritkaságszámba megy az olyan kiterjedt és többé-kevésbé természetes állapotban megőrzött ártéri erdő, mint amilyen a Duna holtágai és kanyarulatai mentén elterülő Gemenci erdő.

A hatalmas terület nemcsak szépsége miatt érdekes, de 1977 óta áll természetvédelmi oltalom alatt, s messze földön híres az itt élő kiemelkedő nagyvadállományról. Talán náluk is fontosabbak, legalábbis ökológiai szempontból, az olyan fajok, amelyek ismét sikeresen megvetették a lábukat a területen – így például az ökoszisztéma-mérnök faj európai hód, illetve az egykor feltehetőleg a teljes országból kiirtott aranysakál. Mivel természetes ártéri erdőről van szó, a növényvilág is tartogat olyan különlegességeket, amelyekkel máshol már nem, vagy csak elvétve találkozhatnánk.

A Baja és Szekszárd térségében található erdőt számos izgalmas túraösvény szeli keresztül, de nem érdemes csak úgy, bármiféle előzetes tájékozódás nélkül felkeresni ezeket, hiszen amikor magas a folyó állása, akadhatnak olyan túrautak, amelyek nem látogathatóak. Nem, mintha bárki is meg akarná vonni a kirándulóktól a túrázás élményét, csak éppenséggel víz alá kerülnek még ezek az utak is… Olyankor ellenben, amikor hosszabb ideig tartó szárazság idején látogatunk az erdőbe, akár a máskor halaktól hemzsegő holtágak egy részét is többé-kevésbé szárazon találhatjuk.

Nemcsak gyalogosan, de csónakkal, kajakkal vagy kenuval is fel lehet fedezni a területet. Sőt, igen népszerű a kisvasút is, amely Szekszárd külterületéről, Bárányfokról egészen Pörbölyig közlekedik. Ez esetben sem számíthatunk azonban arra, hogy egy rögtönzött kirándulás során biztosan utazhatunk a kisvonaton, mivel a hideg, téli idényben jelentősen megváltozik a menetrend, és alaposan megritkulhatnak a járatok.

Ha először jársz Gemencen, mindenképpen érdemes némi eligazításért és ihletért betérned a térség két nagy ökoturisztikai létesítményének egyikébe.

Az egyik ilyen létesítmény a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, ahol rengeteg érdekességet és fontos információt megtudhatsz az ártéri erdőről és a környékről, továbbá éttermet, mosdót és ajándékboltot is találsz itt. Nem sokkal távolabb pedig egy kisebb arborétumot is bebóklászhatsz, vagy éppen a vadmegfigyelőben kísérelhetsz meg megpillantani egy-egy nemes küllemű nagyvadat.

A másik ökoturisztikai helyszín a nem is olyan régen felújított Gemenci Szabadidőközpont, ahol a kiállítások mellett játszótér, büfé, mosdó, családi piknikliget, s nem utolsósorban szállások is várják a látogatókat. Ezt a létesítményt Szekszárdnál, a Bárányfokon találjuk meg.