A Balaton legfestőibb kilátói

2021. aug. 03. Diós Anita

A Balaton jóval többet tartogat a fürdőzésnél, hiszen egyebek mellett szemet gyönyörködtető természeti és építészeti látványosságokat is fel lehet keresni az év bármely szakában a tó környékén járva. A kilátók ezek közül kiemelkednek azért is, mert madártávlatból ámulhatunk a kék víztömegen és az azt övező lankás, vagy éppen hosszan elterülő, zöld tájon.

Alábbi válogatásunkban a Balaton kilátói közül mutatunk be néhány olyan gyöngyszemet, amelyet mindenképpen érdemes felkeresni, ha valaki a környéken jár.

Kőhegyi kilátó, Zamárdi

Nemcsak a zamárdi kilátóból elénk táruló táj képe említésre méltó, de maga az épület is meglehetősen bájos. Autóval a Kőhegy aljáig lehet eljutni, ahonnan gyalogosan vagy kerékpárral lehet tovább haladni. A séta azonban már önmagában is élmény lehet, hiszen a lankákon szőlőskerteket és borospincéket láthatunk, miközben egy-egy napsütéses napon szerte a környéken a madarak és ciripelő sáskák koncertje segít kizökkenni a mindennapok rohanó tempójából. A toronynál ráadásul egy kis pihenő is van, ahol toalett, ivókút, valamint egy kisebb büfé is van. A Kőhegy tetejéig csupán 220 méter körüli magasságba kell felkapaszkodni, de a kilátóról így is temérdek látnivalón akadhat meg a szemünk, hiszen még a Badacsony bazaltkoporsóját is kiszúrhatják a szemfülesebbek.

Balatonboglári Xantus János Gömbkilátó

A szokatlan megjelenésű kilátó 165 méteres magasságból enged kiváló rálátást a környékre, sötétedés után pedig a díszkivilágítás nemcsak a helyszínen, de távolabbról nézve is romantikus hangulatot kölcsönöz az építménynek. Szeles időben a rendkívül rugalmas szerkezet akár több méteres lengést is produkálhat, ám ekkor sem kell megijedni, hiszen a mozgási energia nagy része elnyelődik, így ilyenkor is biztonságos a kilátó. A belépő a kilátóba fejenként pár száz forint, de bizonyos kedvezmények is érvényesíthetőek, például helyi lakosok, csoportok és gyermekek esetében.

Balatonföldvári kilátó (és hajózástörténeti múzeum)

Akár egész délelőtti/délutáni programlehetőséget kínál a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó felkeresése, hiszen nemcsak a táj megcsodálására nyílik lehetőség a létesítményben, de a balatoni vitorlázás és hajózás történetével is megismerkedhetnek a látogatók a 400 négyzetméteren elterülő – terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítéssel és szimulátorral izgalmassá tett – tárlat körbejárásakor. A gyerekek számára nemcsak a hozzájuk talán különösen közel álló tematika, de a játszószoba és játszótér miatt is szórakoztató lehet a látogatóközpont. A kilátó ugyan csak 70 méter körüli magasságba vezeti fel a látogatót (maga a torony 25, a magaspart pedig 40 méter magas), így is végigpásztázhatjuk szemünkkel a Balatont Keszthelyről Balatonakarattyáig.

Révfülöp – Fülöp-hegyi kilátó

A Fülöp-hegyi kilátó viszonylag újonnan került a Balaton partvidékére, hiszen 2001-ben építették az államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére Pelényi Gyula tervei alapján. Emiatt is nevezik Millenium kilátónak is a látványosságot. A Fülöp-hegyről a kilátás egyébként is ismerten pazar, azonban a kilátóról még hosszabban láthatjuk be a környéket.