4 hazai madármegfigyelő hely, ha természetközeli élményekre vágysz

2021. okt. 04. Fodor Andrea

A természetközeli élményekre egyre nagyobb igénye van az embereknek a mai rohanó világban. Lecsendesülésre, feltöltődésre kitűnő program, ha kirándulunk a természetben. Hazánk igen gazdag madárvilágának felfedezése pedig még emlékezetesebbé teszi ezeket a kiruccanásokat.

Most bemutatunk néhány olyan helyet az országban, ahova érdemes ellátogatni és megcsodálni az ott élő madarakat.

Nádak útján tanösvény, Hegykő

A Fertő-tó természeti kincsei és madárvilága elképesztően gazdag. Ezért is fordítanak kiemelt figyelmet a térségben azokra a lehetőségekre, ahol természetközeli élményekkel gazdagodhatunk. A “Nádak Útján” tanösvény Hegykő határában található. A településen található Szent Mihály-templom melletti úton indulhatunk el a tanösvényen, mely egészen a Hegykői főcsatornáig tart. A főcsatorna bejáratánál található a legideálisabb hely a szemlélődésre, egy madármegfigyelő torony. Innen nem csak a helyi madárvilágot van lehetőségünk tanulmányozni, de nagyon szép kilátás is nyílik a Fertő-tóra.

Kányavári sziget, Kis-Balaton

A Kányavári sziget a Kis-Balatonnál található meg. A szigetre egy különleges fahídon lehet bejutni, ami már önmagában is látványos. Az itt kialakított Búbos vöcsök tanösvény mintegy két kilométer hosszú, 15 állomásos, egész évben látogatható, 1-1,5 óra alatt végigjárható. Megfigyelhető a vízimadarak élete és a helyi állatvilág. A madármegfigyelést információs táblák segítik és két kilátó is található a területen. Aki nem elégedne meg a madarak megfigyelésével, azoknak horgászni is lehet. A gyerekek részére kisebb játszótér került kialakításra.

Tisza-tavi madárrezervátum

A Hortobágyi Nemzeti Park területén található madárrezervátum a Tiszavalki-öbölben található, szigorúan védett természeti érték. Kevesen tudják, de a Tisza-tó mesterségesen létrehozott vízfelület. Ennek köszönhetően sok a nagy és sekély vízfelület és több sziget is megtalálható a területén. Ezek a feltételek ideálisak az itt megtalálható gazdag madárvilágnak. A madarak kitűnő fészkelő helyhez, gazdag élelemforráshoz jutottak itt. A rezervátumot Poroszlóról vagy Sarudról lehet megközelíteni csónakkal, vagy kenuval. A szervezett túrákon pedig madárlesekről figyelhetők meg az itt élő madarak.

Péteri-tavi Madárrezervátum

Ez a 740 hektáros védett madárrezervátum Kiskunfélegyháza és Szeged között helyezkedik el a Péteri-tó mellett. Szikes puszták, sós rétek és kisebb erdők ölelik körbe. A környék élővilágába a Vöcsök-tanösvényről kaphatunk betekintést, a megfigyelőtoronyból pedig a különleges madárvilágot kémlelhetjük. A madárrezervátum területén eddig több mint 200 fajt figyeltek meg, a leggyakoribbak közé tartozik a tőkés réce, a szürke gém és a csörgőréce.

Aki tehát ilyen élményekre vágyik, mindenképpen látogassa meg valamelyik fentebb bemutatott különleges helyet. Hazánk szerencsére gazdag természeti kincsekben, így nem csak külföldi utazások alkalmával lehet különleges élményekben részünk.