3 hazai arborétum, melyeknek helyük van a bakancslistánkon

2021. febr. 11. Fodor Andrea

Nem feltétlenül kell külföldre utaznunk ahhoz, hogy csoda szép, természet közeli élményekkel gazdagodjunk. Ha csupán 1-1 napunk van a feltöltődésre, akkor mutatunk három olyan itthoni arborétumot, melyet mindenképpen érdemes felkeresnünk. Mára kutatások százai bizonyították, hogy a természetben eltöltött idő jótékony hatással bír testünkre, lelkünkre egyaránt. Ha szükségünk van egy kis kikapcsolódásra, feltöltődésre, akkor látogassuk meg ezeket az arborétumokat és nyerjük vissza életerőnket egy kellemes séta után.

Zirci arborétum

http://www.zirciarboretum.hu/

Hazánk legmagasabban fekvő arborétuma Zircen található. Nagyrészt lombhullató hazai fajok mellett speciális növényállománya nagy részben lombhullató, de egy különleges egzótagyűjtemény is található a parkban. Legrégebbi fái már 400 évesek. Minden évszakban találhatunk itt számtalan szépséget. A 18 hektáros angolkert alapítása a 18. század második felére tehető. A főbejáratnál lévő halastó mellett az arborétum másik különlegessége, hogy a parkot átszeli a Cuha-patak is. A parkban található fák legnagyobb része a Bakonyban őshonos lombhullató faj, de tűlevelű fafajtákat is láthatunk. A fák mellett számos énekesmadár és mókus is megtalálható az arborétum területén.

Folly arborétum

https://www.folly.hu/

Ha a Balaton felé visz utunk, mindenképpen ajánlott meglátogatni a Badacsonyban található Folly arborétumot. Kialakításakor fő szempont volt, hogy a Balaton-felvidékre jellemző fajokat gyűjtsék össze. A nagyjából 5 hektárnyi terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, fokozottan védett terület. Jelenleg a Folly Borászatot is üzemeltető Folly család birtokában van. Szárazságtűrő, elsősorban mediterrán származású növények mellett egzóták is megtalálhatóak a park területén. Olyan különlegességeket csodálhatunk meg, mint a Kaliforniából származó óriástobozú fenyő, különböző ciprusfélék, cédrusok és az arborétum egyik büszkesége a szilvagyümölcsű boróka. Ha mindenki alaposan elfárad a sétában, akkor amíg a gyerekek játszanak a játszótéren, addig a felnőttek megkóstolhatják a híres borászat finom nedűit.

Deseda arborétum és parkerdő

https://www.desedakalanderdo.hu/

Kaposvár mellett található az ország leghosszabb mesterséges tava, a Deseda-tó. Itt kapott helyett egy nagyszabású beruházás, a Kalanderdő, melynek része a Desedai arborétum és parkerdő. Az őshonos és egzotikus növényfajok mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek a madárvilágra és még a kisemlősökre is a területen. Könnyen bejárható sétautak és ösvények segítik a látogatókat, hogy elmerülhessenek a természet szépségeiben. Az ismeretterjesztés, természet tisztelete és a természetvédelem is fontos szempont volt a kialakításkor, így több tanösvény és különböző információs anyagok is rendelkezésre állnak a területen. Még a művészet is szerepet kapott, így az arborétum egyes pontjai szabadtéri kiállítóhelyként is funkcionál, ahol tájművészeti (land art) alkotásokkal találkozhatnak a kirándulók. Ezeket a képeket és szobrokat kaposvári művészek és művészeti iskolások készítették. Emellett lehetőségünk van modern körülmények között megfigyelni a változatos és színes helyi madárvilágot is.

Igazán színes élménykavalkád várja a látogatókat, akik amellett, hogy kikapcsolódnak, tanulhatnak is a természetről, valamint még kulturális élményekkel is gazdagodhatnak.