Vigyázz a mosógépedre, meghálálja

2021. febr. 08. Szűrös Ivett

A technika fejlődésével egyre több olyan találmány születik, ami megkönnyíti az emberek mindennapi életét. Egykor például még kézzel kellett mosni a ruhaneműket és az egyéb textíliákat, ma már ez csak egy lehetőség a finomabb anyagok tisztítására, vagy akkor, ha esetleg rövidebb-hosszabb időre mosógép nélkül maradunk.

A mindennapi rohanásban gyakran csupán az olyan szükséges házimunkára jut idő, mint a mosás. Olykor az ember csak teletömi, majd elindítja a mosógépet, a program lejárta után pedig kiteregeti, vagy a szárítóba rakja a vizes ruhákat.

Sokan vagy elfeledkeznek, vagy egyáltalán nem is tudnak róla, hogy a minél hosszabb élettartam érdekében az egyik leghasznosabb háztartási gépünk több odafigyelést, rendszeres tisztítást igényel. De mit is tehetünk pontosan azért, hogy jelenlegi mosógépünk a lehető legtovább a segítségünkre legyen? Következzen néhány olyan hasznos tanács, amelyet érdemes megfogadni:

  • Nézd át a ruhadarabok zsebeit.Ezt igazából már a levetett ruhák szennyesbe történő elhelyezésekor ajánlott megtenni, de közvetlenül mosás előtt mindenképpen. Érdemes erre külön felhívni a családtagok figyelmét is.
  • Húzd össze a cipzárakat. Ezzel nem csak a mosógépet, de a ruhadarabokat, textíliákat is kíméled.
  • Használj mosózsákot. A melltartókat javasolt ebben mosni. Ezzel kímélhetjük fehérneműinket, illetve megelőzhetjük, hogy a merevítők kárt tegyenek a gépben.
  • Egyesével tedd a ruhadarabokat a mosógépbe. Ez azért szükséges, hogy még véletlenül se kerüljön olyasmi a dobba, ami kárt tehet a gépben. Ugyanis előfordulhat, hogy valami nem odavaló landol a mosásra váró ruhakupacban. Több ruhadarabot összefogva pedig könnyen lehet, hogy az olyasmit, mint például egy hajcsat nem veszünk észre, s az végül mosógépbe is bekerül.
  • Ne tegyél se túl kevés, se túl sok ruhát a mosógépbe. Ha csak néhány ruhadarabbal indítjuk el a gépet, az sokkal jobban fog rázkódni, így fennáll annak veszélye, hogy hamarabb meghibásodik. Ha pedig túlságosan megtömjük, nem tud elegendő víz jutni a dobba. Minden gépnek van egy maximális töltősúlya. Azoknak, akik sokat mosnak, érdemes nagyobb kapacitású gépet beszerezni.
  • Használj vízlágyítót minden mosásnál. Ez kemény víz esetén még inkább javasolt.
  • Rendszeresen mosd és takarítsd át a gépet. Negyedévente ajánlott a mosógépet 0,5-1 liter (20%-os) ecettel, 90 fokon átmosni. És legalább ilyen időközönként érdemes a mosószer-adagolót és a gumis részeket is alaposan megtisztítani.

Ezek olyan tanácsok, amelyeket én is megfogadok. A jelenlegi mosógépem már nyolcadik éves, és még egyszer sem kellett szerelőt hívnom. Nem állítom, hogy ez kizárólag a figyelmes használatnak köszönhető, hiszen különféle okai lehetnek annak, miért romlik el egy gép. Ám az kétségtelen, hogy némi odafigyeléssel óvhatjuk az alkatrészeket, s ez által meghosszabbíthatjuk mosógépünk élettartamát.