Lakásvásárlás – Venni vagy bérelni?

2020. ápr. 20. Szűrös Ivett

A lakásvásárlás életünk egyik legfontosabb döntése. Legalábbis, ami a többséget illeti, átlagos vagy átlag alatti fizetéssel. Ugyanis nem mindenki teheti meg, hogy befektetési célból több ingatlant vásároljon, hogy azután jó pénzért bérbe adja azokat. Azok számára, akiknek mondhatni teljesen a nulláról kell kezdeni felnőtt életüket, és sem örökség, sem családi segítség útján nem jutnak saját otthonhoz, igen alaposan meg kell gondolni, bérlés, vagy vásárlás mellett döntsenek.

Mindkét lehetőség mellett vannak érvek és ellenérvek egyaránt, ám különösen az első ingatlan vásárlásánál, főleg, ha ráadásul hitelből (is) lenne, alaposan mérlegelni kell, érdemes-e több évre, évtizedre egy hatalmas terhet a nyakunkba venni.

Természetesen sokan szeretnének saját lakást vagy házat, azonban ennek megvalósításához az emberek jó részének bizony nincs elég megtakarítása. Azoknak az egyedülállóknak és (fiatal) pároknak, akik évek óta szülőknél vagy albérletben laknak, a hitelfelvétel megoldást jelenthet. Sőt, ha gyermeket is terveznek, még különféle állami támogatásokra is jogosultságot szerezhetnek. Ehhez persze igen sok feltételnek meg kell felelni, így nem mindenkinek sikerül élni az egyes családtámogatási kedvezményekkel.

Sokan, akik ingatlanvásárlás mellett döntenek, azzal érvelnek, hogy inkább a hitelt fizetik a sajátjukért, mint a bérleti díjat azért, ami nem is az övék. Ez persze evidens és érthető is. Ám azt fontos szem előtt tartani, hogy olyan ingatlant vásároljuk, ami meg is éri az árát, valamint az előreláthatólag belefektetett felújítási költségeket, energiát és fizikai munkát. Ellenkező esetben ugyanis, ha sikerül egy „pénznyelő” objektumot megvenni, akkor a hitel, a rezsi és az egyéb kiadások mellett egy soha véget nem érő építkezésbe csöppenünk. Ez különösen régebbi ingatlanoknál fordul elő, ahol az előző tulajdonos(ok) mindig csináltattak valamit, és bizony sokszor nem szakszerűen zajlottak az egyes kivitelezési munkálatok, hanem mondjuk kalákában. A falusi házak jó része így épült, vagyis az ismerősök, barátok segítségével.

A megvásárolni tervezett ingatlan szerkezeti adottságai mellett az adott településen belüli elhelyezkedése is rendkívül fontos. Igaz, nem lehet minden váratlan fordulatra felkészülni, ám a későbbiekben akár eladásra is kerülhet a sor, így érdemes olyan lakást vagy házat venni, amit a jövőben is (könnyen) értékesíthetünk.

Természetesen az egyéni körülmények határozzák meg, kinek, mi felel meg jobban: ingatlant bérelni vagy venni. Ám semmiképpen sem szabad elhamarkodni a döntést, érdemes alaposan fontolóra venni az egyik és a másik mellett szóló érveket, ellenérveket.