Utazás előtt miről érdemes gondoskodni a ház/lakás körül?

2021. aug. 09. Bálint Ildikó

Közeledik az utazás, a nyaralás várva várt időpontja, de azt sem tudod hol áll a fejed? Nemcsak, hogy arról kell gondoskodnod, hogy mit vigyél magaddal, hanem arról is, hogy mi marad otthon.

Számtalan dolog van, amiről érdemes gondoskodnod, hogy mikor hazaérsz a nyaralásból ne főjön a fejed feleslegesen.

A biztonsági tényezők felülvizsgálata

Gondolkozz el azon van-e olyan pontja az otthonodnak, ami betörés szempontjából rizikófatornak számít. Legyen az egy hátsó ablak vagy egy falnak támasztott létra vagy egy rosszul záródó ajtó. Javíts meg mindent idejében, inkább kétszer ellenőrizd le, hogy zárva van- e minden ablak, mert a betörők nagyon szemfülesek tudnak lenni.

Amennyiben sok postai küldeményed szokott érkezni érdemes megkérned egy kedves szomszédodat, hogy ürítse, hogy véletlen se legyen szemet szúró semmilyen illetéktelennek, hogy nem vagy otthon. Ha van lehetőséged, akkor a redőnyt se húzd le tövig, vagy kérj meg valakit, hogy időnként húzza nappalra fel-le.

Ha van biztonsági rendszered, akkor nézd meg, hogy minden rendben működik-e vele, nincs-e betelve a rögzítő meghajtó vagy bármilyen probléma nem-e lépett fel.

Lehetséges áramforrások megszüntetése

Köztudott, hogy nagyon sok készülékünk akkor is fogyassza az áramot, amikor nem használjuk csak csatlakoztatva van a konnektorba. Gondoskodj róla, hogy minden áramtalanítva legyen, aminek nem kell feltétlen mennie. Ezzel nemcsak spórolhatsz, de még biztonsági szempontból is jó (például egy villámlás során jó, ha minél kevesebb dolog van a konnektorba dugva).

Szobanövényekről való gondoskodás

Próbáld meg egy világosabb és hűvösebb részére tenni az érzékenyebb növényeidet, hogy jobban bírják a szárazságot. Persze itt is az a legjobb, ha van lehetőséged valaki megkérni, hogy öntözze meg a növényeket, mind az udvaron, mint a házban.  

Háziállatokról való gondoskodás

Néhány napra segíthetnek az önetető-önitató megoldások, de ezekre hosszútávon nem számíthatsz, így, ha néhány napnál több időre utazol el, akkor mindenképp gondoskodnod kell a kiskedvenceid elhelyezéséről, ha nem szeretnél, hogy sínylődjenek, amíg te távol vagy.

Gondoskodj az értékeid megfelelő védelméről

Lehetőleg ne hagyj otthon készpénzt, aranyat, könnyen mozdítható drága műszaki cikket. Ha mégis marad az otthonodban ilyen, akkor gondoskodj a megfelelő elrejtéséről, elzárásáról. Semmiképp ne maradjanak értékes dolgok szem előtt.

Utolsó napra már csak a legszükségesebb dolgok elpakolását és elintéznivaló dolgokat hagyj, próbálj meg előre gondoskodni, mert különben fejvesztve kapkodhatsz és szinte garantált, hogy valami el fog maradni, amit még szerettél volna elintézni vagy épp bepakolni. Legjobb, ha már a tervezés szakaszában írsz egy listát, így nem fog kimaradni semmilyen fontos dolog sem. Aztán már semmi más dolgod nem lesz, mint kellemesen eltölteni az idődet, amíg távol vagy.