Új építésű, felújított vagy felújítandó ingatlant vásároljunk?

2020. máj. 30. Szűrös Ivett

Aki ingatlanvásárlás előtt áll, annak bizony egyáltalán nincs könnyű dolga. Először is ott vannak az anyagiak. Természetesen az a legideálisabb, ha rendelkezünk egy akkora összeggel, amelyből hitel felvétele nélkül tudunk egy számunkra megfelelő lakást vagy házat vásárolni, ám erre sajnos nem mindenkinek van lehetősége.

Ha pedig megvan az ingatlanvásárlásra szánt összeg, akkor meg kell találni azt az objektumot, ami  anyagi lehetőségeinkhez mérten a legjobb választás.

Aki megteheti, az szívesen dönt új építésű ingatlan mellett, hiszen így biztos lehet benne, hogy még jó pár évig nem kell bajlódni semmilyen felújítási munkával. Annak viszont érdemes utánanézni, ki volt az építtető, a kivitelező, valamint a beépített anyagok valóban olyan jó minőségűek-e, amilyennek mondják azokat. Emellett akárcsak egy szalonból vásárolt vadonatúj autó esetében, itt a beköltözés pillanatától kell számolni bizonyos mértékű értékcsökkenéssel.

Bár a felújított (főként régebbi építésű) ingatlanok igen nagy népszerűségnek örvendenek, mégis talán ezek tartogathatják a legtöbb (kellemetlen) meglepetést a beköltözés után (pl. salétromos, penészes falak, amelyeket a friss festés egy bizonyos ideig takar, stb.). Így hát egy szépen renovált lakás/ház esetében a megtekintés során joggal merül fel bennünk a hibák elrejtésének gyanúja. Ha már felújított ingatlanról beszélünk, akkor arról is meg kell győződnünk, hogy nem csak felszíni csinosítgatás történt, hanem például a régi vezetékek cseréje is. Ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a felújításnál minőségi anyagokat használtak, a kivitelező pedig szakember volt.

Amennyiben teljesen felújítandó ingatlan vásárlását tervezzük, esetleg már meg is van a kiszemeltünk, mindenképpen javasolt szakemberrel is megnézetni, érdemes-e egyáltalán a renoválásba belevágni, szerkezetileg elég stabil-e az épület, hogy megérje az anyagi befektetést. Elsősorban a régebbi építésű családi házaknál fontos megnézetni az alapot, a falakat, a födémet és a tetőszerkezetet, és megbizonyosodni róla, ajánlott-e az ingatlan felújítása, vagy inkább nézzünk másik után. A felújítandó objektumok előnye kétségkívül, hogy a renoválás során az általunk választott anyagok kerülnek felhasználásra, így lehetőségünk nyílik a saját ízlésünkre formálni leendő otthonunkat.

Új építésű, felújított és felújítandó ház/lakás vásárlása előtt is érdemes olyan szakember segítségét, tanácsát kérni, akinek rálátása van arra, milyen adottságokkal kell rendelkeznie egy olyan ingatlannak, amely megéri az árát, de a legfontosabb annak kiszűrése, nehogy zsákbamacskát vegyünk.