Tudjuk otthonunkat biztonságban, amíg felhőtlenül nyaralunk

2020. júl. 22. Szűrös Ivett

A nyár sokak által az egyik legkedveltebb évszak. Az iskolások már hetekkel előre örülnek a közelgő hosszú szünetnek, a dolgozók pedig megpróbálnak erre az időszakra eső szabadságot kérni. A nyári vakáció az egyedülállók és a családosok számára is az év egyik leginkább várt eseménye. Mielőtt azonban elutaznánk, és elkezdődnének a gondtalan semmittevés, pihenés napjai, meg kell győződnünk róla, mindent megtettünk azért, hogy otthonunkat nyugodt szívvel biztonságban tudhassuk.

Először is gondoskodni kell arról, hogy lakásunk/házunk még véletlenül se váljon a betörők célpontjává. Ezért ne meséljük el úton-útfélen mindenkinek, hová és mikor megyünk nyaralni. Minél több ember tud róla, annál nagyobb az esélye, hogy olyanok fülébe is eljut az információ, akik üresen álló ingatlanok kifosztására specializálódtak. Sokan a nyaralás alatt sem képesek megállni aktuális fotók közösségi oldalakra való posztolását. Ez viszont nagy hiba! Ha már mindenképpen késztetést érzünk a nyaralási fotók posztolására, akkor ezt tegyük a hazatérésünk után. Célszerű mozgásérzékelős lámpákat is elhelyezni a külső falakon és/vagy az udvaron, amelyek talán egy kis visszatartó erőt jelenthetnek a portánkra illetéktelenül lépőknek. Sőt, már pár ezer forintért be lehet szerezni álkamerát, mely egy kevésbé rutinos tolvajt akár el is téríthet a szándékától. Elutazás előtt meg kell győződni arról, hogy minden nyílászárót alaposan bezártunk a lakásban/házban és az udvaron található egyéb épületekben (garázsban, tárolóhelyiség(ek)ben, stb.) is. Amennyiben van egy olyan közelben lakó rokon, barát vagy szomszéd, akiben megbízunk, akkor őt érdemes megkérni, hogy távollétünkben tartsa szemmel ingatlanunkat, esetleg ürítse ki a postaládát, húzza ki kukát, lássa el a háziállatainkat (ha vannak).

De nem csak illetéktelen behatolókra, hanem egyéb kárveszélyekre is fel kell készítenünk otthonunkat, mielőtt rövidebb-hosszabb időre elutaznánk. Nyáron gyakoriak a felhőszakadások, a viharok és a villámlások. Ezért utazás előtt áramtalanítsuk az elektromos készülékeket, valamint az udvaron se hagyjunk semmit, amiben kár keletkezhet.

Amennyiben ingatlanunkban sok készpénzt és/vagy nagy értékű ékszereket tartunk, azokat egyébként is, de legalább a nyaralásunk idejére ajánlott tűzálló széfben/trezorban elhelyezni. Ugyancsak javasolt a különféle adathordozókkal hasonlóképpen eljárni.

Természetesen távollét esetén az adná a legnagyobb biztonságérzetet, ha otthonunkat kamera- és riasztórendszer védené, ám ennek kiépíttetését nem mindenki engedheti magának.