Tudatos vásárlás, kevesebb fölösleges holmi

2020. márc. 09. Szűrös Ivett

A tavasz, a jó idő közeledtével az ember egyre inkább kedvet kap otthona “felfrissítéséhez”. A nagytakarítással együtt szinte elkerülhetetlen a régi, megunt, vagy elhasználódott dolgok kiválogatása is.

A még jó állapotú tárgyakat eladhatjuk, elajándékozhatjuk, esetleg egy megfelelő tároló helyiség (pl. padlás, pince, garázs, stb.) birtokában meg is őrizhetjük. A kidobásra, kukába szánt, egykor jobb időket megélt dolgokat érdemes egy külön, tiszta zsákba tenni, és lomtalanítás idején kihelyezni, mert ami az egyiknek szemét, az a másiknak még használható lehet.

Azt mondják – és csak megerősíteni tudom –, hogy az ember költözéskor jön rá igazán, mennyi felesleges dolgot halmozott fel az évek során. Ezt megelőzve, vásárlásaink során érdemes kétszer is meggondolni, valóban szükségünk van-e pl. még egy porcelán figurára vagy díszpárnára. Egy kevésbé zsúfolt ház/lakás nem csak rendezettebb benyomást kelt, de az ilyet takarítani, tisztán tartani is sokkal könnyebb. Bizonyára sokan ismerik a “porfogó” kifejezést, mely egyébként haszontalan tárgyat jelent. És milyen igaz! A portörlés sokak számára utálatos tevékenység. Minél több haszontalan holmit birtokolunk, annál tovább tart a házimunka is. Természetesen, sok olyan tárgy is megtalálható otthonunkban, amit azért őrizgetünk, mert számunkra kedves személytől kaptuk vagy kellemes emlékek fűződnek hozzá. A lakásunk azonban nem egy galéria, ahol mindet ki kell állítanunk. A kevesebb több elvét alkalmazva, megfelelő rendszerezéssel mindennek megtalálhatjuk a maga helyét. A fölösleges, ám szívünknek kedves holmikat, a különféle évszakokhoz és ünnepekhez tartozó dekorációt pedig külön-külön dobozokba téve, felcímkézve egy olyan (tároló) helyiségbe célszerű elhelyezni, ahol senkinek nincs útban, valamint szükség esetén könnyen hozzáférhetünk. Azonban itt sem szabad átesni a ló túloldalára, és tényleg csak a legfontosabbakat/legszükségesebbeket érdemes megőrizni, különben a felhalmozott dobozok hamar átláthatatlanná válnak.

Minden a vásárlással kezdődik. Minél kevesebb (felesleges) holmit vásárolunk, annál kevesebbet kell bajlódnunk a háztartásunkban – egy idő után – felhalmozódó tárgyak ide-oda tologatásával, szortírozásával. Ajándék vásárlása során is érdemes tekintettel lenni erre. Tárgyak helyett ajándékozzunk inkább vásárlási utalványt, pénzt szeretteinknek, hogy azt vehessenek, amire valóban szükségük van. Ezzel is tehetünk az ellen, hogy az otthonok – kis túlzással – lomtárrá váljanak. Emellett érdemes gondolni az ún. eldobó társadalom problémájára is, vagyis arra, hogy még használható/megjavítható holmit ne dobjunk el, és vegyünk helyette rögtön újat, vagy ha mégis, akkor a régit a megfelelő helyen adjuk le (szelektív hulladékgyűjtés), esetleg ajándékozzuk el.