Tiszta udvar, rendes ház

2020. máj. 16. Szűrös Ivett

Amikor először járunk valakinek a házában/lakásában, általában akarva-akaratlanul körbehordozzuk tekintetünket, s kialakul bennünk egy pozitív vagy negatív benyomás. Ez alól a mi otthonunk sem kivétel.

Tehát ha a bejárati ajtónk küszöbét első alkalommal lépi át egy ismeretlen-ismerős, biztosak lehetünk benne, hogy az bizony, még ha diszkréten is, de szemügyre veszi otthonunkat. És ez nem csak az inkább pedánsabbnak mondott nőkre igaz. Sok férfinak is számít a rend és a tisztaság.

Természetesen annak megvalósítása, hogy otthonunk mindig tip-top legyen, nem mindig olyan könnyen kivitelezhető. A lakás/ház nagysága, az ott lakók életkori megoszlása, napi beosztása, illetve a háztartási munkákhoz való hozzáállása is sok mindent meghatároz. Egy egyedülállónak azért jóval könnyebb megtartani a rendet, mint egy nagycsaládos anyukának, akinek a nap nagy része a gyerekek utáni pakolással telik, és ha egyszer végez, utána kezdheti megint újra. Persze vannak, akik megengedhetik maguknak bejárónő és/vagy babysitter alkalmazását, így nem kell attól tartaniuk, hogy a káosz eluralkodik az otthonukban, sőt még magukra is tudnak elég időt szánni, hogy ne csak a lakás, de ők is kifogástalanul nézzenek ki.

Az sem mindegy, hogy az együtt lakók közül mindenki részt vesz-e a háztartási munkákban, vagy egyetlen személynek kell megbirkóznia mindennel. Régen, amikor a nők feladata ”csak” a gyermeknevelésre és az otthoni feladatokra koncentrálódott, érthető, hogy a munkába járó férfiak elvárták, hogy mire hazamennek rend, tisztaság és vacsora fogadja őket. Manapság azért jóval másabb a helyzet. A megélhetés miatt a nőknek is teljes munkaidőben dolgozni kell, mellette gyerekeket nevelni, háztartást vezetni, és persze még magukra is adni, hogy a párjuk ne forduljon inkább egy kipihentebb, csinosabb hölgy felé. Ugyanis sokszor ez a kifogás, ha a házasság megromlik, és belép egy harmadik fél a kapcsolatba. Ezért is fontos a munkamegosztás. A szülőknek érdemes a nagyobb gyermekeket is szép lassan rávezetni, hogy segítsenek az egyes háztartási munkák elvégzésében.

Vannak bizonyos praktikák, melyek alkalmazása segíthet az otthonokban eluralkodó káosz megelőzésében, mérséklésében. Az egyik ilyen, hogy a kisebb, pár percet igénybe vevő feladatokat azonnal végre kell hajtani. Először is annak alapvetőnek kellene lennie egy háztartásban, hogy mindennek megvan a helye. Ha pedig valamit használat céljából elővettünk, akkor rögtön, miután már nincs rá szükségünk, visszatesszük oda, ahová tartozik. A másik javaslat, hogy a keletkező szemetet azonnal dobjuk ki, a megtelt zsákot pedig vigyük ki/le. Az ilyen és ehhez hasonló minifeladatok azonnali elvégzésével nagyban megkönnyíthetjük dolgunkat. Természetesen ezek mellett még nagyon sok praktika van, ám a legfontosabb talán mégis az, hogy soha ne hagyjunk szemetet és lomot felhalmozódni otthonunkban. Ezért ajánlott meghatározott időnként átnézni a holmijainkat, és kiválogatni, amire már nincs szükségünk. A szekrények mellett javasolt különféle tárolóládák és dobozok beszerzése is, amelyek kiváló rejtekei lehetnek például a gyermekjátékoknak, a különféle évszakokhoz és ünnepekhez kapcsolódó dekorációknak, valamint a kedves emlékeknek.

Nem kell mindig mindennek tip-topnak lenni, de azért a legtöbb ember egy tiszta, rendezett otthonban jobban érzi magát, mint egy rossz levegőjű, túlzsúfolt, koszos, rendetlen lakásban.