Tényleg rá lehet burkolni a régi csempére?!

2022. nov. 06. Bálint Ildikó

Nagy dilemma lehet mindenkinek, aki felújítás előtt áll, hogy rá lehet-e burkolni a már meglévő csempére, vagy óriási munkával és plusz költségekkel fel kell verni a meglévőt. Nemcsak, hogy anyagi szempontból nem mindegy, hogy mennyi plusz költséggel jár a bontás, mert maga a folyamat nem kevés zajjal és törmelékkel jár. A törmelék, a sitt elszállítása pedig még tovább növeli a felújítási költségeinket.

Az építkezés, felújítás sohasem volt sem olcsó, sem egyszerű, de napjainkban minden korábbinál őrültebb árak várnak, mind az anyagköltségeket illetően, mind a kivitelező munkabérében.

Melyek azok az esetek, amikor nem lehet vagy nem érdemes ráburkolni a régi csempére?

Vannak olyan helyzetek, amikor bármennyire is szeretnénk, de kénytelenek vagyunk felverni a korábbi burkolatot, mert az nem teszi lehetővé, hogy ráburkoljunk.

Ilyen eset akkor áll fenn, ha a korábbi csempe nagyon rossz állapotban van, például látványosan törött részek láthatóak, a csempék elkezdtek porlani. Ha fagykárosodást szenvedett a korábbi helytelen lerakás miatt és azt tapasztaljuk, hogy felvált, feljött a helyéről, akkor sajnos menthetetlen. 

Arra is figyelemmel kell lenni, hogy a korábbi ragasztó stabilan fogja-e még a csempéket, vagy elkezdett felválni, mozognak a csempék.

A statikai kérdések mellett fontolóra kell venni az esztétikai kérdéseket is, mert ki szeretné, ha a sok befektetett pénz után nem lenne elégedett az eredménnyel?! Itt olyanokra kell gondolni, hogy nem lesz vastag a burkolat? Ez különösen fali csempe esetében igaz.

Padlólap esetében pedig a szintkülönbség kérdése, ami aggodalomra adhat okot. Végig kell gondolni, hogyha ráburkolunk a régi csempére, az nem emeli meg annyira az aljzatszintet, hogy az esztétikailag jól nézzen ki, vagy épp nem okoz-e fennakadást a küszöbnél vagy adott esetben lépcsőnél.

Mire figyeljünk oda, ha a régi burkolatra rakjuk az új csempét?

Először is vizsgáljuk meg a lehetőségeket, hogyan járunk jobban hosszú távon, mivel a hidegburkolatok nem egy- két évre készülnek.

Abban az esetben, ha a ráburkolás mellett döntünk, akkor ezeket okvetlenül ellenőrizzük:

  • az a felület, amire ráburkolunk, ne legyen repedt, törött, porózus, stabilan álljon, ne mozogjon,
  • burkolás előtt alaposan portalanítsuk a felületet,
  • válasszunk jó minőségű flexibilis ragasztót (nem érdemes olcsóbb, névtelen ragasztókkal próbálkozni, mert nagyon bizonytalan a minőségük, és senki sem szeretné, ha pár ezer forint spórolás miatt rosszul sikerülne a burkolás),
  • mindenképpen hordjunk fel tapadóhidat a régi burkolatra (szinte minden gyártónak vannak már erre speciális szerei).

A tapadóhíd: egy folyékony anyag, ami mind beltéren, mind kültéren használható. Segítségével jobb lesz a korábbi burkolat tapadási tulajdonsága és az új burkolat jobban megfog rajta tapadni.

Jó tanács

Bármilyen kecsegtetően is hangzik, hogy az olcsó, sok esetben másodosztályú csempék kínálata (amelyek az eladók többsége szerint nem rosszabb minőségűek, csak esetleg kimaradt, kifutott termékek) legyünk óvatosak az ilyen esetekben, mert túl nagy munka és befektetés ahhoz, hogy silány minőséggel dolgozzunk.  Lehetőség szerint jó minőségű, első osztályú csempével válasszunk!

Hogyan szedjük fel a régi burkolatot?

Ha odakerül a sor és mégis fel kell szedni a régi burkolatot, akár mi is elvégezhetjük ezt a munkát, mert nagyon sokat megtudunk vele spórolni, ha nem kell mesternek fizetni érte (sok burkoló valószínűleg el sem vállalná ezt a részét).

Ha úgy döntöttünk, hogy felszedjük a régi járólapot, akkor kis szerencsével nem is lesz annyira nehéz dolgunk. A munka megkezdése, az első néhány csempétől való megszabadulás lehet nehezebb, de aztán remélhetőleg haladós kell, hogy legyen. Amire szükségünk van az egy véső és egy kalapács és/vagy egy vésőgép. Ha nagyon ragaszkodó a korábbi ragasztó, akkor előfordulhat, hogy az aljzattal együtt jön fel. Ebben az esetben szükségünk lehet aljzatkiegyenlítőre vagy rosszabb esetben teljesen új aljzatbetonra. Ezt sajnos előre nehéz megjósolni.

Mielőtt azonban nagy lelkesedéssel és az internet bátorító oktatásával nekiesnénk, javaslom egy megbízható, jó referenciákkal rendelkező (vagy a legjobb az ajánlás útján történő) burkoló szakemberrel konzultálni és megmutatni neki a szóban forgó felületet.