Tartsuk rendben a konyhánkat: hasznos konyhai és kamrai tárolók, tartók, rendszerezők

2022. jún. 01. Szűrös Ivett

Ahhoz, hogy a konyhánk tiszta és rendezett benyomást keltsen, elengedhetetlen a rend folyamatos fenntartása. Először is alapvető „szabály”, hogy mindennek legyen meg a maga helye, ha pedig előveszünk valamit, azt használat után pakoljuk is rögtön vissza oda, ahová tartozik – természetesen, ha szükséges, akkor előtte tisztítsuk meg.

Bár a tisztaság és a rend az egész otthonban fontos, de az élelmiszerek feldolgozására és tárolására használt helyiségekben a higiéniára, illetve a rendezettségre az átlagosnál is nagyobb gondot kell fordítani. Épp ezért a különféle konyhai és kamrai tárolók, tartók, rendszerezők és egyéb kiegészítők igen nagy hasznára válhatnak a gondos háziasszonyoknak és háziuraknak.

A teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány olyan holmit, ami segíthet fenntartani a rendet a konyhában (és a kamrában).

Fűszertartók

Ennek a szónak a hallatán a legtöbb embernek valószínűleg az asztali só- és borstartó jut az eszébe. És nem véletlenül, hiszen ezek a kis eszközök valamennyi háztartás konyhájában, még a legkisebbekben is megtalálhatók, ugyanis a só és a bors olyan alapvető és kedvelt fűszerek, melyekkel szívesen ízesítjük az ételeinket. Ezek mellett azonban még rengeteg más fűszer létezik. És azoknak, akik szeretnek a konyhában tüsténkedni, különösen, akik szívesen próbálnak ki újabb és újabb recepteket és ízvilágokat, ajánlott, hogy a különféle ízesítőket külön-külön tárolókban, mondjuk kis üvegcsékben tartsák. Egyébként kaphatók komplex fűszertartók is. (Például olyan asztali fix vagy forgatható, illetve falra függeszthető állványok, melyeken bizonyos darabszámú üvegnek van helye. Vehetünk ilyesmit üresen is, ez esetben az általunk leggyakrabban használt fűszerekkel tölthetjük meg az egyes üvegcséket, de előre megtöltött változatok is kaphatók.)

Ételtárolók

Legyen szó főtt vagy nyers ételekről, főzéshez előre elkészített hozzávalókról vagy épp tartós élelmiszerekről, de bizony minden háztartásban jól jön, ha ezek tárolására beszerzünk néhányat a különféle méretben és formában kapható üveg és/vagy műanyag tárolókból. Nyilván az egyedi ízlésünk és igényeink határozzák meg, hogy számunkra melyek a legmegfelelőbbek, de kezdésnek talán célszerű több különböző fajtát venni, hogy kitapasztalhassuk, melyik válik majd be a legjobban. Van viszont néhány olyan dolog, amire nem árt figyelni a tárolók kiválasztásánál, ezek pedig a minőség és a jól zárhatóság. Döntsünk tehát bármilyen forma és méret mellett is, de vásárlásnál igyekezzünk kerülni a silány darabokat. Természetesen internetes rendelés esetén nem tudjuk „megvizsgálni” a termékeket, ilyenkor kénytelenek vagyunk a vásárlói véleményekre hagyatkozni, persze az is több, mint a semmi.

Zacskózáró csipesz

Igazán bosszantó tud lenni, amikor az ember levesz valamit a kamra vagy a konyhaszekrény polcáról, s közben véletlenül elborít egy bontott tasakot vagy zacskót, aminek a tartalma aztán kiszóródik. Ha nem is akarunk minden fűszert és tartós élelmiszert külön-külön tárolókban tartani, de az előbb említett kellemetlen helyzetek elkerülése érdekében javasolt a megbontott (édesség, fűszer, tészta stb.) csomagolásokat erre a célra alkalmas csipeszekkel lezárni.

Evőeszköz rendszerezők fiókba

Ez a rendkívül hasznos konyhai eszköz segít abban, hogy minden evőeszköznek meglegyen a maga helye, így nem kell kutakodni a fiókban, ha szükségünk van egy kanálra vagy épp villára. Mielőtt azonban beszereznénk egyet, érdemes lemérni azt a fiókot, amelyikbe szánjuk, hogy pont akkorát vegyünk, amekkora arra a helyre passzol. És nem kell feltétlenül a drágább bambusz rendszerezőt megvásárolni, egy olcsóbb, erősebb műanyag ugyanúgy megteszi.