Szúnyogháló – hatékony védelem a rovarok és bogarak ellen

2022. máj. 20. Szűrös Ivett

A rendszeres szellőztetés – évszaktól függetlenül – minden háztartásban fontos. Hideg időben az emberek általában csak rövidebb időre nyitnak ajtót-ablakot azért, hogy a helyiségek levegője valamelyest frissüljön, ám azok mégse hűljenek ki teljesen. A tavasz beköszöntével viszont egyre gyakrabban tárják ki a nyílászárókat, illetve egy-egy alkalommal már hosszabb ideig is nyitva hagyják azokat.

Azonban míg télen kevesebb a bogár és a rovar, így kevésbé kell attól tartani, hogy a nyitott ajtón-ablakon keresztül valamilyen élőlény berepül vagy bemászik az otthonunkba, addig jó időben számtalan poloska, légy vagy épp szúnyog juthat be az ingatlanokba. Ezért javasolt a megfelelő óvintézkedés megtétele, vagyis a leggyakrabban „nyitogatott” nyílászárók rovarok elleni hálókkal való felszerelése.

Az anyagiak persze nagyban meghatározzák, hogy az ember épp milyen szúnyoghálót engedhet meg magának, ám emellett más tényezők is befolyásolhatják a választást.

A következőkben szeretnénk bemutatni néhány mondatban a rovarok elleni hálók egyes fajtáit. S ezzel talán megkönnyíthetjük a választást is azok számára, akik épp ilyen termék vásárlásán és felszerel(tet)ésén gondolkodnak.

A legolcsóbb megoldás az öntapadós fajta, hiszen már pár száz forintért is kapható. Ezt egyébként egyszerű beszerezni, mivel nem csak háztartási boltokban és barkácsáruházakban, de a jó idő beköszöntével, illetve főleg nyáron sok kisebb élelmiszerüzletben is árusítják. Felszerelése sem igényel komolyabb szakértelmet. Azonban azzal számolni kell, hogy ez inkább csak átmeneti megoldásnak jó. Ugyanis egyrészt nem minden nyílászáróra ragad egyformán jól, illetve nagy meleg vagy szél hatására könnyen leválhat, (bár ezt a problémát fa ajtó vagy ablak esetén – pl. néhány rajzszöggel – orvosolni lehet) másrészt pedig üvegszál erősítés hiányában a háló is sérülékenyebb.

A fix keretes változat valamivel drágább, ám kétségkívül tartósabb megoldás. A keret készülhet fából, műanyagból vagy alumíniumból. Fa keretes szúnyoghálót akár egy ügyes kezű családtag, rokon vagy barát is barkácsolhat. Ám ennek hiányában jobb szakemberre (pl. asztalosra, redőnyösre) bízni mind a rovarok elleni háló elkészítését, mind a felszerelését. Saját tapasztalatból mondom, hogy egy jól felszerelt, minőségi keretből és üvegszálas hálóból készült szúnyogháló akár több évtizedig is jó szolgálatot tehet.

Ismert még a fix keretes rovarok elleni hálók „nyitható és csukható” változata is. Ezeket zsanérok segítségével ajtókra szerelik fel => szúnyoghálós ajtónak is nevezik. Teraszajtókhoz és bejárati ajtókhoz ajánlott megoldás.

A rovarok elleni hálók egy drágább változata az úgynevezett rolós fajta. Az ablakokra többnyire fentről lefelé, míg az ajtókra oldalra húzható rolós szúnyoghálókat szerelnek. Ez a fajta igen praktikus, hiszen amennyiben rövidebb-hosszabb távon nincs szükség a hálóra, úgy egyszerűen vissza lehet tolni a tokjába.

Ismert még az úgynevezett mágneses rovarvédő függöny is. Ezt a fajtát öntapadós tépőzár segítségével ajtókra szokás felhelyezni. A függöny a méretétől (szélességétől) függően állhat két, de akár több lapból is. Az egyes lapok mágnesekkel kapcsolódnak össze, így áthaladást követően maguktól összezárnak. Ez szintén a drágább szúnyogháló fajták közé tartozik, ám cserébe praktikus és az üvegszálas hálónak köszönhetően strapabíró.

Amennyiben sem a jellemzők, sem a saját és mások tapasztalatai alapján sem sikerül eldönteni, hogy melyik a számunkra legmegfelelőbb szúnyogháló, érdemes szakember segítségét kérni.

Figyelemfelhívás! Már több olyan baleset is történt, amelynek során valaki, az esetek többségében általában kisgyermek nekitámaszkodott a nyitott ablakon lévő szúnyoghálónak, ami nem bírta a terhelést, kiszakadt vagy elengedett, az áldozat pedig kizuhant. Az ilyen esetek elkerülése érdekében a kicsiket egy percre sem szabad magukra hagyni olyan helyiségben, amelyben épp nyitva van egy általuk is elérhető nyílászáró. A szúnyogháló csak a rovarok ellen véd, nem helyettesíti a biztonsági gyerekzárral ellátott zárt ajtókat és ablakokat! De maguknak a felnőtteknek is ajánlott körültekintőnek lenni, ugyanis például ablaktakarítás közben is történhetnek balesetek.