Spórolni, ahol csak lehet

2020. máj. 23. Szűrös Ivett

Általában kétféle ember van. Az egyik odafigyel arra, hogy fogyasztását és kiadásait a szükségesre minimalizálja, vagyis ott spórol, ahol csak tud. A másik pedig egyáltalán nem törődik vele, mennyi is az annyi.

Természetesen jövedelmi helyzettől is függ, mit engedhetünk meg magunknak, ám a bevételtől eltekintve is érdemes odafigyelni, hiszen egyes spórolási szokásokkal nem csak saját költségeinket csökkenthetjük, de adott esetben a környezetvédelemért is tehetünk.

Aki fogyaszt, az bizony fizet is. Az viszont egyáltalán nem mindegy, mennyit. Ezért érdemes otthonunk összes izzóját energiatakarékosra cserélni. Emellett az éppen nem használt elektromos készülékeket stand by üzemmód helyett áramtalanítsuk, hiszen azok kikapcsolt, de (pl. egy távirányítóval) használatra kész állapotban áramot fogyasztanak.

Kellő odafigyeléssel nem csak a villany-, de a vízszámlánkat is csökkenthetjük. Manapság sokféle zuhanyfejet lehet kapni, köztük víztakarékosakat is. De aki zuhanyozás helyett a fürdést választja, az is tud spórolni, hiszen egy alapos tisztálkodáshoz nem kell feltétlenül az egész kádat teleengedni, elég lesz az félig is. Fogmosás közben pedig ne hagyjuk nyitva a csapot, ne folyassuk feleslegesen a vizet. A konyhában ugyancsak érdemes odafigyelni, és mellőzni a folyóvizes mosogatást. Természetesen a mosogatógép kényelmesebb és költséghatékonyabb még az állóvízben való mosogatásnál is, ám azt egyrészt nem mindenki engedheti meg magának, másrészt pedig egy 1-2 fős háztartásban, vagy ott, ahol a konyhát csak ritkán használják, teljesen felesleges is. Sok családi házban lakó szeret kertészkedni. Ehhez a tevékenységhez pedig elengedhetetlen a folyékony kincsnek is nevezett víz használata. Ideális esetben rendelkezünk engedélyezett fúrt kúttal. Ha nem, akkor spórolásképpen helyezzünk el az udvarunkon hordókat, tartályokat, hogy esővízzel helyettesítsük/pótoljuk a drága csapvizet.

Javasolt megtervezni a nagyobb bevásárlásokat is. Érdemes ott vásárolni, ahol a legkedvezőbb áron kaphatjuk meg a szükséges dolgokat. Az internetről, szórólapokból előre tájékozódhatunk, hol van éppen akció, nagyobb leárazás. Amikor pedig valami új bútordarab, háztartási gép, szórakoztató elektronikai cikk, stb. vásárlást tervezzük, ne kapkodjuk el, hanem hasonlítsuk össze az egyes áruházak ajánlatait, olvassuk el a véleményeket.

Természetesen az említetteken kívül is rengeteg spórolási szokás, trükk van. Csak az egyéni igényeinken és kreativitásunkon múlik, milyen módszereket alkalmazunk fogyasztásunk és költségeink csökkentése érdekében.