Rend a lelke mindennek

2020. dec. 13. Szűrös Ivett

Nagyon szeretem a különféle szólásokat, közmondásokat és idézeteket. Úgy gondolom, hogy ezek jó részét komoly élettapasztalat hívta életre.

“Rend a lelke mindennek”. Ez is egy olyan mondás, amelynek bizony van igazságtartalma. Persze egyénfüggő az, hogy ki, mit szeret jobban. Van, aki a körülötte lévő káosz, a rendetlen lakás ellenére is nagyon jól boldogul, amit és amikor kell, azt megtalál. Míg mások jobban szeretik, ha a közvetlen otthoni, illetve munkahelyi környezetükben rend uralkodik. Jómagam is az utóbbi csoportba tartozom. De miért is tartom ezt jónak? Illetve, hogy érjük el, tartsuk fenn a rendet?

Már otthonunk berendezése/átrendezése közben törekednünk kell arra, hogy az a későbbiekben ne keltse majd a zsúfoltság hatását. Egy nagy családi házban persze sokkal könnyebb ezt betartani, mint egy garzonlakásban. Viszont azzal kell gazdálkodni, amink van. Általában a kisebb lakásokhoz is tartozik tároló vagy garázs, így ami felesleges, azt szépen bedobozolva elhelyezhetjük ezen helyiségekben is.

A rendet nem elég kialakítani, azt bizony fenn is kell tartani. Az, hogy ez sikerül-e, és ha igen, akkor hogy, elsősorban az egy háztartásban élő személyek száma befolyásolja. Ugyanis minél többen élnek együtt, annál nehezebb fenntartani a rendet. De mint minden, ez is tanulható. A szülői és a családban látott példa nagyban befolyásolja, hogyan állnak a gyerekek a rendhez, valamint az egyes háztartási feladatokhoz.

A rend fenntartásához elengedhetetlen az időszakos szelektálás, rendszerezés. Az emberekre úgy általában jellemző, hogy évekig ide-oda tologatnak, teszegetnek olyan holmikat, melyeket ugyan nem használnak, de úgy gondolják, hogy egyszer még jó lesz valamire. Ugyanez igaz a ruhatárra is. De miért is őrizgetünk a gardróbban olyan ruhákat, melyeket évek óta fel sem vettünk? A legjobb, ha a felesleges, illetve a rég nem használt/viselt holmijainkat eladjuk, elajándékozzuk vagy eladományozzuk. Természetesen mindenkinek vannak olyan tárgyi emlékei, melyektől semmiképpen sem szeretne megválni. Ezeket a legcélszerűbb doboz(ok)ba tenni, felcímkézni, majd egy olyan helyiségbe elhelyezni, ahol nincs(enek) útban. A szezonális dekorációkkal úgyszintén ajánlott hasonlóképpen eljárni.

A fontos papíralapú adminisztrációkat, dokumentumokat, okleveleket, számlákat is célszerű rendben tartani. A legjobb ezeket mappákba rendezni. Így biztosan megtaláljuk majd azt, amire éppen szükségünk van. Ugyanezt érdemes véghez vinni a számítógépen is.

Mert rend a lelke mindennek.