Rágcsálók az otthonunkban – Megelőzés és védekezés

2021. nov. 06. Szűrös Ivett

Rágcsálókkal kis túlzással akár bármely ingatlantulajdonos találkozhat. Ha ugyanis mi rendszeresen és megfelelően lomtalanítjuk és takarítjuk is otthonunkat, attól még nem biztos, hogy ezt a közvetlen szomszédok is hasonlóképpen teszik. Ráadásul az egerek és a patkányok nem csak elhanyagolt házak környékén jelenhetnek meg, de azoknál az ingatlanoknál is, ahol haszonállatokat tartanak és/vagy takarmányt tárolnak.

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy a rágcsálók még (soha) nem környékezték meg az otthonát, az kétségkívül jól csinál valamit. Most nézzük meg, mi mindent tehet az ember a megelőzés érdekében:

  • Rendezett és tiszta lakókörnyezet fenntartása.Ez egyébként is alapvető lenne, ám az egyes háztartásokban eltérő szokások uralkodnak, minden attól függ, hogyan állnak az ott lakók a takarítás és a rend szükségességének kérdéséhez. Vannak például, akik hajlamosak rá, hogy mindent megőrizzenek, még az olyasmit is, ami már tényleg megérett a kidobásra. Az egyre gyűlő haszontalan és felesleges holmik azonban szép lassan lomtárrá változtatják a gyűjtögetők otthonait. Az ilyen ingatlanokban képtelenség rendet tartani, a takarításról már nem is beszélve, így előbb-utóbb nem csak rágcsálók, de különféle rovarok és bogarak is megjelenhetnek. Épp ezért elengedhetetlen az otthonok rendszeres lomtalanítása, vagyis bizonyos időközönként venni kell a fáradságot és nekiállni selejtezni, majd megfelelő módon – például adomány / ajándékozás / szelektív gyűjtőkbe való elhelyezés útján – megszabadulni a feleslegessé vált holmiktól. A kertes házaknál arra is figyelni kell, hogy nem csak a fő-, de – ha vannak a melléképületek és az ólak is rendszeresen takarítva legyenek. A takarmányt pedig javasolt úgy és olyan körülmények között tárolni, hogy ahhoz a rágcsálók ne férhessenek hozzá. Az udvaron is rendet kell tartani, nyáron rendszeresen füvet nyírni, ősszel a leveleket összegereblyézni, majd a keletkezett zöldhulladékot célszerű a lehető leghamarabb „eltüntetni”.
  • Rések, lyukak betömése.Különösen az évtizedekkel ezelőtt épült, felújítás előtt álló ingatlanokban előfordulhatnak kisebb-nagyobb rések és lyukak. Ha nincs is pénz egy teljes körül renoválásra, attól még ezeket be lehet tömíteni. A rések és lyukak eltüntetése nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, mert így a rágcsálók sem tudnak – olyan könnyen – bejutni az ingatlanokba.

Ha már megjelentek otthonunkban a rágcsálók, vagy legalábbis észleltünk akár az udvaron, akár odabenn egy-két példányt, itt az ideje a védekezésnek:

  • Méreg. Ez az egyik legelterjedtebb rágcsálókkal szembeni védekezési mód. Azonban a méreg kihelyezésénél arra is figyelni kell, nehogy ahhoz gyerekek vagy háziállatok is hozzáférhessenek. Emellett pedig azt sem árt tudni, hogy a mérgezés következtében elhullott rágcsálók tetemei bizony kellemetlen szagokkal és fertőzésveszéllyel járnak.
  • Csapdák. Különféle változatok kaphatók (pl. ragasztós, elektromos, élvefogó). Bár a megfelelő darab kiválasztásánál sokat segíthetnek az eladók tanácsai, a szakcikkek, illetve mások véleményei, de igazából az egyes fogók és csapdák kipróbálása után derül csak ki, hogy esetünkben melyik bizonyul a leghatásosabbnak.
  • Ultrahangos riasztó. Mint az a nevéből is kiderül, ez nem írtja, csak elriasztja a kártevőket, már ha persze sikerül egy valóban hatékony darabot beszereznünk.
  • Macska. Bár általánosságban kijelenthető, hogy a macskák az egerek természetes ellenségei, ez azonban nem jelenti automatikusan azt is, hogy minden egyed olyan elszántan üldözi a rágcsálókat, mint a meséből ismert Tom tette azt Jerryvel. Így az ember nem lehet biztos benne, hogy egy kiscicából majd valóban jó egerésző macska válik-e.
  • Kutya.Vannak kutyák, melyek ösztönből erednek a rágcsálók nyomába. Ha van egy ilyen kedvencünk, akkor igazán szerencsések vagyunk.Amennyiben épp nincs kutyánk, vagy van, de mi szeretnénk egy olyat, amely a jövőben segíthet majd nekünk a rágcsálók elleni védekezésben, nem kell feltétlenül egy kimondottan erre a feladatra kiképzett eb után kutatnunk. Ugyanis akár egy menhelyen is találhatunk olyan kutyust, amely megfelelő lehet a számunkra. Az örökbefogadás által pedig jót is tehetünk.
  • Profi rágcsálóirtók. Amikor a saját védekezés csődöt mond, célszerű profi rágcsálóirtókat hívni, akik nem csak egy-egy példányt kapnak el, de képesek a fészkek felszámolására is.

Amennyiben tehát a megelőzés ellenére mégis megjelennek otthonunkban a rágcsálók, javasolt mielőbb elkezdeni a védekezést, ellenkező esetben ugyanis könnyen elszaporodhatnak.