Pro és kontra: kapszulás vagy kotyogós kávé

2023. jan. 07. Lebán Csenge

Manapság rengetegféle módja létezik a kávéfőzésnek. Ezerféle kávéfőzőt láthatunk az üzletek polcain, de léteznek olyan készítmények is, melyeket főzni sem kell. Ebben az írásban a kapszulás és a kotyogós kávéról lesz szó (korábbi cikkünkben foglalkozunk már a kapszulás és darálós kávéfőzőkkel), mert ezzel a kettővel van hosszútávú tapasztalatom. Beszámolok az előnyeiről és a hátrányairól egyaránt.

Egy éven keresztül kapszulás kávét ittunk. Szerettük, mert gyorsan el lehetett készíteni, és pont annyi adagot főztünk vele, amennyire szükség volt. A vizet a gép pillanatok alatt felmelegítette, aztán már csöpöghetett is a koffeinbomba. Különböző ízekből lehetett válogatni, a hagyományos kávétól a karamelláson vagy kókuszoson át, egészen az extrém citromosig. A bevált ízekből mindig rendeltünk, és vegyesen helyeztük el őket a kapszulatartó dobozba, hogy kedvünkre válogathassunk belőle. Volt koffeinmentes is, így ha este megkívántunk egy bögre tejeskávét, nem kellett az álmatlanságtól tartanunk. A kávé mindig kellemesen krémes volt a nagy nyomás miatt, amivel a kávéfőző kinyomta magából. Egy kapszula nagyjából 130 forintba került, tízes csomagokban lehetett venni. Ketten élünk a háztartásban, számoljunk átlagosan napi 3 kávéval (a párom kettőt, én egyet ittam naponta), 30 napos hónappal: 130x3x30=11 700 Ft. Minimum ennyibe került nekünk egy hónapra a kávé, ha nem számoljuk azokat a napokat, amikor én is többet ittam vagy éppen vendégek jöttek. A gép gyűjtötte az üres kapszulákat, ezt 2-3 naponta üríteni kellett, és ilyenkor a kivehető alkatrészeket is elmostuk, hiszen a még csöpögő, illetve üres kapszulából kicsorgó maradék kávé beszennyezte azokat.

Nemrégiben kotyogós kávéfőzőt vásároltuk. Háromadagosat választottunk, mert úgy gondoltuk, számunkra elegendő. Az 500 grammos őrölt kávé, amit vettünk 1500 forintból kijött, nagyjából egy hónapig elég is. Minden reggel főzünk vele kávét a reggelihez. A három adag, amit lefőz, pont elég kettőnknek reggelre, majd a páromnak ebéd utánra (ő otthonról dolgozik). Nincs akkora választék, mint a kapszulásból, de őszintén szólva nem is hiányzik. A bőség zavara gyakran rosszabb tud lenni, mintha nincs választék. Az illata nagyon jó, a gyerekkorunkat idézi mindkettőnk számára. Délután, mosogatáskor mindig kiürítjük belőle a zaccot, a kávéfőző pedig elmossuk. A kávézaccot egyébként növénygondozásra és bőrradírozásra is lehet hasznosítani. Nem készül el olyan hamar, mint a kapszulás, azonban amíg lefő, pont el tudjuk készíteni a reggelit. Az adagokat úgy osztjuk, ahogyan szeretnénk. Én kevesebbet teszek a csészémbe, mert az édes tejeskávét szeretem, a párom pedig többet, mert ő kevesebb tejjel issza. Ezt a kapszulással nem igazán tudtuk megtenni, vagy legalábbis macerásabb lett volna.

Az mindenképpen elmondható, hogy ha csak a kávé árát nézzük, a kotyogós sokkal olcsóbb, mint a kapszulás, azonban nem árt figyelembe venni az áramot és a gázt, amivel kávéfőzőinket működtetjük. Valószínűleg nem számít annyira sokat, de mivel minden háztartás és gép más és más, érdemes lehet erre a fogyasztásra is gondolni.

Nekünk van otthon kapszulás kávénk, és a gépünket sem pakoltuk el, azonban rutinszerűen áttértünk a kotyogós kávéra. Nem csak a baráti ára miatt, hanem a nosztalgikus érzések miatt is, melyeket bennünk idéz. Mellesleg az ízét is nagyon szeretjük. Tapasztalataink persze nem biztos, hogy mindenkire ugyanígy hatnak, de remélem tudtam egy kis betekintést nyújtani azoknak, aki éppen az egyik vagy másik kávéfőzési formán gondolkodnak, és megkönnyítettem döntésüket.