Otthonuk védelme

2020. febr. 24. Szűrös Ivett

Akár lakásban, akár házban éljük mindennapjainkat nagyon fontos, hogy otthonunkat, és annak környékét megfelelően karban tartsuk. Ennek hiánya ugyanis komoly károkat okozhat.

Aki lakásban lakik, talán valamivel könnyebb dolga van, hiszen elsősorban csak a belső műszaki állapotra (pl. víz- és villanyvezetékekre) kell figyelnie. A családi házak ugyanis jóval több odafigyelést igényelnek, ami a kármegelőzést illeti. Természetesen sok függ az ingatlan korától is, ám vannak bizonyos dolgok, melyek betartása csökkentheti annak esélyét, hogy valamilyen kár érjen bennünket.

A következőkben néhány alapvetőbb prevenciót szeretnék megemlíteni.

Mielőtt beköszöntenek télen a nagy mínuszok, fontos, hogy gondoskodjunk a vízóraaknák szigeteléséről. Ennek hiánya a vízórák elfagyásához vezethet. Amennyiben télen utazunk el vakációzni, úgy figyelnünk kell arra, hogy ingatlanunkban távollétünk alatt is megfelelő hőmérséklet legyen. A hidegebb hónapokban ugyanis egy fűtetlen, hideg lakásban a vízvezetékek elfagyhatnak. Ha esetleg több hétig távol vagyunk, és nem akarjuk üresen hagyott otthonunkat fűteni, úgy a vízvezetékcsövekből le is engedhetjük a vizet, így biztosítva, hogy azok a hideg ellenére sem károsodnak. Ekkor azonban az ingatlanban található vízmelegítési és fűtési rendszerrel is hasonlóképpen kell eljárni, vagyis a bojlerben, a tágulási tartályban és a radiátorokban sem hagyhatunk vizet. Ha már a fűtésnél tartunk, itt is fontos megemlíteni a gondosságot. Amennyiben gázt használunk, úgy a készülékek szakember általi éves ellenőrzését, illetve karbantartását el kell végeztetnünk. Ahhoz, hogy – különösen a téli időszakban – nyugodtan álomra hajthassuk a fejünket, otthonunkba két nélkülözhetetlen eszközt ajánlott beszerezni: szén-monoxid, valamint hő-és füstérzékelőt. Hogy veszély esetén biztosan meghalljuk a jelzést, az ingatlanunk nagyságától függően, ezekből többet is elhelyezhetünk a különböző helyiségekben. Kályhával, kandallóval, vegyes tüzelésű kazánnal való fűtés esetén a kéményekről sem szabad megfeledkeznünk. Jelenleg ezek ellenőrzését és tisztítását a katasztrófavédelem kéményseprői végzik, ráadásul ingyenesen. Otthonunk nagy ellenségei az időnként előforduló kisebb-nagyobb viharok is. Ilyenkor szintén meghatározó, hogy megtettünk-e mindent a kármegelőzés érdekében, mint például veszélyes fák kivágatása, tető karbantartása.

Természetesen képtelenség kivédeni az összes otthonunkra leselkedő veszélyt, ám gondos odafigyeléssel, megfelelő karbantartással elejét vehetjük számos kárnak. Fontos, hogy kössünk biztosítást, hiszen ezáltal a helyzetünk akár egy nagyobb vihar miatti tetőcsere esetén sem válik kilátástalanná. Nyilván pénztárcától függ, milyen biztosítást engedhetünk meg magunkat, ám egyfajta alapszolgáltatás megkötése mindenki számára javallott.