Otthoni elfoglaltságok – Légy kreatív

2020. márc. 03. Szűrös Ivett

A koronavírus-járvány miatt, terjedésének megelőzése érdekében sokan döntenek az otthonmaradás mellett. Azok, akik kertes házban laknak, talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen mozgásterük nem korlátozódik kizárólag a négy fal közé.

Mindenki számára nehéz ez az időszak, de találni kell otthon is végezhető elfoglaltságokat. Ezek között lehetnek hasznos és szórakoztató tevékenységek egyaránt. A lényeg, hogy kihozzuk a legjobbat mostani helyzetünkből. Egyébként is fontos, hogy az ember a munka és a tanulás mellett keressen magának valamilyen értelmes elfoglaltságot, kikapcsolódási lehetőséget, most viszont olyat kell találni, amit otthon (is) lehet végezni.

Amennyiben terveztünk a közeljövőben néhány kisebb, általunk is megvalósítható felújítási munkát, a legjobb, ha kihasználjuk a kínálkozó alkalmat, a hirtelen jött plusz szabadidőt, és nekilátunk. Természetesen az időjáráshoz is alkalmazkodni kell, de ha szerencsénk van, és az nekünk kedvez, akkor elvégezhetjük akár az összes festési munkát a házban és a ház körül is.

A régi, megunt, elhasználódott tárgyak szortírozása, kiselejtezése, majd az ezt követő nagytakarítás tavasszal egyébként is időszerű, otthoni elfoglaltságként pedig remek unaloműző.

Azoknak, akik szeretnek a konyhában sürögni-forogni, vagy épp most ismerkednek a sütés-főzés rejtelmeivel, itt az idő, hogy kipróbáljanak egy-két újabb receptet.

A művészlelkek számára remek időszak ez kreativitásuk megélésére. Azok, az egyébként időhiányban szenvedő írók, festők, zenészek, akik önként vagy egyéb okok miatt vállalják az otthon maradást, most azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek: alkothatnak.

A könyvek szerelmeseinek lehetőségük nyílhat egy-egy újabb regény elolvasására.

A filmkedvelők pedig a különböző műfajú mozgóképek nézésével kapcsolódhatnak ki.

Fontos lenne, hogy a fiatalok ne számítógépes játékokkal töltsék ki szabadidejüket, miután befejeződött a napi távoktatás. Sajnos, a mostani helyzettől eltekintve is jellemző, hogy a kamaszok túl sok időt töltenek internetezéssel. Ennek korlátozása elsősorban szülői feladat, így minden családnál más a megengedett.

Kétségtelen, hogy az internet számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt idősnek és fiatalnak egyaránt, hiszen többek között olvasásra, filmnézésre, zenehallgatásra, kapcsolattartásra is lehetőséget biztosít. Ám a változatosság kedvéért érdemes olyan szabadidős tevékenységek felé is nyitni, amelyekhez sem számítógép, sem pedig egyéb okos eszköz használata nem szükséges. Csak az egyéni kreativitáson múlik, hogy ki, milyen otthoni tevékenységet választ a szabad órák eltöltésére.