Őszi tennivalók a ház körül

2021. okt. 25. Szűrös Ivett

Aki kertes házban él, az tisztában van vele, hogy egész évben mindig akad valami tennivaló az ingatlan körül. Nincs ez másként ősszel sem. Szerencsére az időjárás szeptemberben és októberben általában még igen kellemes, sőt novemberben is előfordulhatnak derűs napok, épp ezért érdemes kihasználni az ilyenkor rendelkezésre álló szabadidőt és az adódó feladatokat időben, de legalább még a tél beállta előtt elvégezni.

De milyen fontosabb tennivalók is akadnak ősszel a ház körül?

Természetesen maga a ház és a telek egyedi adottságaitól függ elsősorban, hogy mennyi és pontosan milyen munka is adódik, mi azonban megpróbáltuk összeszedni azokat, melyeket minden ingatlan körül még az igazán hideg idő beköszönte előtt ajánlott elvégezni.

Először is kezdjük a legfontosabbal, vagyis a házzal, hiszen ha akár kívül, akár belül észlelünk valami hibát, úgy azt nem mindig tudjuk mi magunk elvégezni, hanem hívni kell egy hozzáértő személyt. Az igazán jó szakemberek pedig csak ritkán tudnak jönni azonnal, sokszor heteket kell rájuk várni. Épp ezért fontos, hogy rendszeres időközönként körbejárjunk és teszteljünk mindent, amikor pedig valami problémát észlelünk, vagy azt, hogy elromlott valami, akkor hívjunk mihamarabb hozzáértőt.

Természetesen vannak olyan feladatok, melyeket akár egy családtag is el tud végezni, ilyen például az ereszcsatornák kitisztítása. Ezt azonban nem ajánlott egyedül végezni, hiszen mégiscsak létrára kell mászni, ezért jobb, ha valaki felügyeli is a munkálatot. Aki erre a feladatra nem akar hozzáértőbb személyt hívni, családon belül pedig senki sem szívesen merészkedik a magasba, az választhatja az úgynevezett teleszkópos csatornatisztítót is, melynek segítségével biztonságban, vagyis a földről végezhető el az ereszcsatorna tisztítása. Az eresz mellett a tető és a kémény(ek) állapotát is ellenőrizni kell még a tél beállta előtt. Sokszor az ember úgy gondolja, hogy egy-két elmozdult cserép nem olyan nagy baj. Ez azonban nem így van. Már néhány elmozdult cserép is okozhat beázást, sőt szelesebb időjárás esetén azok akár le is eshetnek, így balesetveszélyesek is. A kémények állapotának ellenőrzése szintén elengedhetetlen, erről a fűtési szezonról szóló cikkünkben már ejtettünk is szót.

Amennyiben a házzal kapcsolatban mindent rendben talál(t)unk, illetve amit kell, azt leellenőrizt(ett)ünk és kijavíttattunk, fordítsuk figyelmünket az udvarra. Amikor az ember az őszre gondol, akkor legelőször talán a sárguló és hulló falevelek képe jelenik meg a szemei előtt. És valóban, ez a lombhullatás évszaka, így azoknál a kertes házaknál, ahol fák is vannak az udvaron vagy épp az utcafronton (a kerítésen kívül), kikerülhetetlen a lehullott levelek összegyűjtése. Ez egyrészről egy olyan feladat, ami szinte végeláthatatlannak tűnik, hiszen gyakori, hogy amint végzünk a gereblyézéssel, szinte már kezdhetnénk is újra… Azonban tetszik vagy sem, ezt bizony meg kell csinálni, hiszen minél kevésbé törődünk az ilyesmivel, annál inkább elhanyagoltabbnak tűnik majd az az ingatlan, amelyben élünk. Akinek nem csak befüvesített, fákkal körülvett udvara, hanem egy kis virágoskertje is van, annak pedig az ott található növényekről is gondoskodnia kell még a fagy beállta előtt (pl. metszés). Amikor végeztünk az összes kinti munkával, tisztítsuk meg a kertrendezéshez használt eszközöket, majd tegyük el őket a következő tavaszig. A kerti bútorokat ugyancsak javasolt zárt helyre tenni a téli hónapok idejére. Ha esetleg nincs olyan helyiség, ahová beférnének, és kénytelenek vagyunk azokat a szabadban hagyni, úgy legalább használjunk takaróponyvát.

Amiről még nagyon fontos gondoskodnunk a tél beállta előtt az a kerti csap téliesítése, illetve a vízmérő aknák fagy elleni védelme.

Ha vannak a háznál állatok, úgy legkésőbb ősz végén arra is gondot kell fordítani, hogy a pihenőhelyük a hideg időjárás viszontagságaitól védett legyen.

Jó munkát 🙂