Őszi kertészkedés – téliesítés. 7 jótanács, amire ősszel figyelni kell a kertes házban lakóknak

2022. szept. 04. Bálint Ildikó

Szeptember és október hónapokban, még mielőtt megérkeznek majd a mínuszok, a kertes házban lakóknak át kell gondolniuk, hogy milyen teendőik vannak a kertben. Nézzük meg pontokba szedve, hogy milyen feladtok merülhetnek fel.

Átültetés vagy új növény ültetése

Az őszi időjárás a legalkalmasabb a növényeink elhelyezésére. Nincs már meleg, hogy ne tudjanak megfakadni, de még nincs annyira hideg, hogy megfázzanak. Könnyebben tudnak gyökeret ereszteni, ha még a talajmenti fagyok előtt ültetésre kerülnek. Így, ha régóta halogatod valaminek az átültetését vagy egy új növény beszerzését, akkor használd ki az enyhe őszi időjárást.

Metszés

Jót tesz a bokroknak, sövényeknek, ha megszabadítod őket a felesleges, akár elsárgult, elszáradt részektől. Metszd meg őket, amennyire a fajtájuk engedi, hogy tavasszal többszörösen meghálálják szépségükkel és növekedésükkel.

Fűnyírás

Ha lombhullató fa található a füves része fölött az udvarodnak, akkor gondoskodj annak az eltávolításáról, mert ha egész télire rajtahagyod, az akár a fű kipusztulásához is vezethet, mivel egyszerűen nem tud lélegezni.

November elején még egyszer lenyírhatod, de nem szabad olyan kicsire, mint nyáron, mert könnyen mohásodásnak indulhat vagy sérülhet a télen. Legalább 5cm-es magasságot hagyjál neki.

Kerti szerszámok és eszközök ápolása

Szedjél össze minden kóbor szerszámot, amit esetleg eddig a szabadban mertél hagyni. Tisztítsd meg őket, amelyiket szükséges lehet megolajozni, az kapja meg, majd tedd el őket csapadékmentes helyre. Ez vonatkozik minden öntözőalkalmatosságra, legyen az a locsoló, a szivattyú vagy épp a kerti csap, amit el kell zárni.

Növények fagymentes helyre telepítése

Ha vannak olyan növényeid, akár fagyérzékeny hagymásaid, amelyek nem bírják a kinti fagyokat, azokat időben vidd be melegebb helyre, mielőtt megfáznának. Ha szeretnéd az idei balkonnövények közül néhányat jövő évre megmenteni, akkor azokat is ültesd össze, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak el és vidd őket fagymentes helyre.

Azokról a növényekről se feledkezz meg, amik ugyan kint töltik a telet, de igénylik a takarást, akár falevéllel, akár fenyőkéreggel.

Utolsó simítások a gyomlálás területén

Ha még találsz gyomot a virágoskertben, akkor azt lehetőleg szedd ki, hogy ne tudja magát szaporítani és jövő tavasszal minél kevesebb gyom nőjön a kertedben. Azokat az egynyári növényeket is gyűjtsd össze, amelyek már nem bírnak díszítő erővel. Ezekből akár komposztot is készíthetsz.

Trágyázás

Ha van lehetőséged, akkor trágyázd meg akár a füvet, akár a virágokat, mert ez egy olyan energiabombát jelent nekik, amit tavasszal meghálálnak majd.

Külön feladatok várnak azokra, akiknek automata öntözőrendszerük van, vagy épp kerti tó, amelyekkel külön szükséges foglalkozni. Nem véletlen mondják, hogy a kertes ház teendőkkel jár, de a növényeink tavasszal megfogják hálálni az őszi gondoskodást!