Online vásárlás – csak óvatosan

2021. febr. 03. Szűrös Ivett

Manapság az online kereskedelem az eladók és a vevők részéről is nagy népszerűségnek örvend. Egyre többen nyitnak webshopot, és az emberek is szívesen nézelődnek, vásárolnak az interneten.

Az online vásárlásnak kétségkívül számos előnye van. Ilyen többek között, hogy időt és energiát spórolhatunk vele. Nem kell boltról boltra járni, hogy az ember megtalálja a számára legmegfelelőbb termékeket, hiszen az interneten könnyedén össze lehet azokat hasonlítani ár, tulajdonságok, valamint a vásárlók visszajelzései alapján. Emellett a nap bármely szakában leadhatjuk a rendelésünket, nem kell nyitvatartási időhöz igazodni. Az előnyök mellett azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az online vásárlás bizony veszélyeket is rejthet. Ezért ajánlott kellően óvatosnak lenni mind az egyes webshopokkal, mind pedig az interneten áruló magánszemélyekkel szemben. Most nézzünk meg néhány olyan hasznos tanácsot, amit online vásárlásnál érdemes megfogadni.

Először is egy általános szabály: Mindig alaposan ellenőrizd az eladót/oldalt, mielőtt kifizetnél/rendelnél valamit.

  • Győződj meg róla, hogy az oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal. Ha igen, akkor a böngésző címsorában az URL (webcím) a következőképpen kezdődik: https:// Még ez előtt található egy kis lakat, amely szintén a biztonságos kapcsolatot hivatott jelezni, rákattintva pedig meg lehet tekinteni a webhely adatokat.
  • Olvasd el az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF). Ezt akkor is tedd meg, ha általad is jól ismert webshopról van szó, hiszen utolsó vásárlásod óta változás is történhetett.
  • Olvasd el a vásárlók véleményeit, tapasztalatait az eladóról/kereskedőről és a termék(ek)ről egyaránt.
  • Vigyázz a csodaszerekkel és a gyanúsan olcsó termékekkel.
  • A csomag kézhezvételekor győződj meg arról, hogy az bontatlan és sértetlen.
  • Légy óvatos a gyanús üzenetekkel, hivatkozásokkal, mellékletekkel.
  • Bankkártya adataidra különösen vigyázz.
  • Bizonytalan helyről inkább ne rendelj.
  • Tegyél digitális biztonságodért. Az összes – internetezésre, illetve online vásárlásra és fizetésre használt – eszközödet naprakészen kell tartani (rendszeres frissítés). Emellett pedig ajánlott vírusirtó szoftvert is használni.

A legbiztonságosabb fizetési mód az utánvét, hiszen csak a csomag átvételekor kell fizetni, így legalább már kaptunk valamit a pénzünkért. Az már más kérdés, hogy mit… Ugyanis még egy utánvéttel fizetett, sértetlen küldemény kibontásakor is érhetnek minket meglepetések…