Nem mindegy, hogy kit bízunk meg a felújítással

2021. márc. 02. Szűrös Ivett

A lakásfelújítási munkálatokat, különösen, ha azok az egész ingatlant érintik, nem lehet máról holnapra, előzetes tervezés és költségvetés nélkül elkezdeni. Ha nem mi végezzük el a renoválást és nem is egy hozzáértő ismerőst, vagy mások által ajánlott mester(eke)t, céget bízunk meg, akkor magunknak kell megbízható szakember(ek) után nézni.

Ez pedig egyáltalán nem egyszerű. Ugyanis manapság sok az olyan csaló, aki az előleg felvétele után eltűnik. És önjelölt szakikból sincs hiány, akik kellő szaktudás, tapasztalat híján kontár munkát végeznek. Ezért nagyon fontos, hogy ne sajnáljunk időt szánni megbízható és hozzáértő mester(ek) vagy cég felkutatására. Nézzünk meg most néhány olyan főbb szempontot, melyeket érdemes figyelembe venni a kiválasztásuknál.

Korrekt és részletes árajánlatot ad

Azért a legtöbben, akik felújításban gondolkodnak, véges anyagi kerettel rendelkeznek, így elsődlegesen azt fontos megtudni, mennyibe is kerül majd az egyes felújítási munkálatok kivitelezése. Akárcsak a szerelők, úgy az építőiparban dolgozó szakemberek és cégek megkeresése esetén is kérjünk egy előzetes, ám mindenre kiterjedő árajánlatot. Természetesen előfordulhat, hogy a felújítás közben előjönnek nem várt problémák, melyek plusz költséget jelentenek majd. Ezzel számolni kell és félretenni az ilyen váratlan kiadásokra egy bizonyos összeget. Illetve kérni a megbízott szakembert, hogy folyamatosan tájékoztasson az esetlegesen felmerülő, extra kiadást jelentő tételekről.

Részletes ütemtervet készít és határidőt ad

Akárcsak egy korrekt árajánlat, úgy az is nagyon fontos, hogy rendelkezzünk egy részletes ütemtervvel, melyik munkafázis mikor kezdődés és hozzávetőleg meddig fog tartani. Valamint fontos, hogy legyen egy tervezhető határidőnk is, amikorra a felújítási munkálatok várhatóan elkészülnek.

Jó és leellenőrizhető referenciákkal rendelkezik

Akár mi magunk kerestük, akár ismerősök ajánlották, de minden esetben győződjünk meg róla, hogy a kiválasztott szakember, vagy cég rendelkezik ellenőrizhető referenciákkal. Néhány szépen felújított lakásról készült fotó még nem bizonyíték, hiszen azok akár mások munkái is lehetnek. Néhány kattintással ugyanis bármely csaló letölthet képet a netről, majd az adott munkát a sajátjának mondhatja. Ezért kérjük el néhány olyan személy elérhetőségét, akiknél a kiszemelt szakember vagy cég már dolgozott.

Számlát ad és garanciát vállal

Mielőtt megbízunk valakit, azt is meg kell tudni, hogy számlaképes-e az illető. Akár szükségünk van számlára, például biztosítás vagy a lakásfelújítási támogatás miatt, akár nem, de javasolt kérni. Ugyanis számla hiányában nem lehetünk biztosak abban, hogy a renoválás után esetlegesen fellépő hibákra érvényesíthetjük-e a kivitelező által szóban vállalt garanciát.