Nem kell lemondanod a kertészkedésről akkor sem, ha panelban laksz

2021. ápr. 30. Fodor Andrea

Imádod a növényeket, legszívesebben csak a kertben „molyolnál” folyton, de csak egy erkélyed van? Nem kell lemondanod a kertészkedés örömeiről akkor sem, ha nem kertes házban laksz.

Nyilván kompromisszumokra szükséged lesz, de ez ne vegye el a kedved attól, hogy saját dísznövényeket, fűszernövényeket vagy akár gyümölcstermő növényeket termessz. A balkonon való növénygondozást azoknak is bátran ajánljuk, akiknek nincsenek korábbi kertészeti tapasztalatai, hiszen nem bonyolult, de mégis látványos eredményeket érhetünk el vele. Ráadásul igazi feltöltődést jelenthet egy fárasztó nap után leülni az erkélyre és megcsodálni növényeink fejlődését.

Nyugodtan rugaszkodjunk el a szokásos balkonos muskátlis megoldástól és bátran varázsoljunk egy kis mini oázist erkélyünkre. Cserépben sokféle cserje, virágzó növény nevelhető, melyek a különböző évszakokban is színpompás és illatos virágaikkal díszíthetik otthonunkat. A kertészkedés bizonyítottan jó hatással van egészségünkre is, így bátran kísérletezgessünk a kis hely ellenére termeszthető zöldségekkel és fűszernövényekkel egyaránt. Azoknak, akik a városi levegőből lerakódó por káros hatásaitól tartanak, megnyugtatásul mondjuk, hogy a termények bő vízzel való lemosásával ellensúlyozható ez a negatív tényező. Emellett a balkonon termelt zöldségekhez nem szükségesek vegyszerek, így garantáltan saját, bio növényeinket fogyaszthatjuk majd.

Ha szeretünk főzni, imádjuk a változatos ételeket, italokat, akkor ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy kialakítsunk egy saját kis fűszerkertet az erkélyen. A változatosan felhasználható, friss fűszernövények nem csak egészségesek, finomak, de immunerősítő hatással is bírnak. Balkonra ajánlott fűszernövények: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, menta, oregánó. Ezek a szárazságot is egészen jól tűrik, így, ha sokat süt a nap az erkélyen, az sem okoz gondot. Ha petrezselyemmel is kísérleteznénk, akkor az már vízigényesebb, gondoskodjunk a folyamatos öntözéséről. Fantasztikus érzés, ha a limonádéba az erkélyről szüretelt mentalevél kerülhet, vagy a paradicsomszószba frissen szedett bazsalikom, vagy oregánó kerülhet.

Amennyiben az első sikereinket learattuk a fűszernövényekkel, akkor ne álljunk meg. Termesszünk zöldségeket is saját kis balkonkertészetünkben. Most már nagy a választék a speciális, kis helyigényű zöldségmagokból, palántákból, melyeket kifejezetten cserepes, vagy balkonládába ajánlanak. Balkonhoz ajánlott zöldségfajták például a koktélparadicsom, különböző paprikafajták, retek, újhagyma, fejes saláta, bébirépa, vagy akár a bokorbab is. Ezek jól bírják a speciális körülményeket, melyekkel az erkélyen találkoznak, így gond nélkül termeszthetők. Nincs is annál jobb, ha saját termesztésű zöldséget tálalhatunk fel családunknak, barátainknak. Gyümölcsökkel is kísérletezhetünk, nagyon ízletes, kifejezetten balkonládába való szamócaféléket ültethetünk. Kisméretű cserepes gyümölcsfák is kaphatóak, így változatos gyümölcsökkel örvendeztethetjük meg magunkat szüretelés után.

Ha nincsenek ilyen céljaink, és csupán egy virágos, növényekkel teli kis oázist szeretnénk varázsolni az erkélyből, akkor pedig rengeteg dísznövény és cserje áll rendelkezésünkre, melyek örömmel szegődnek zöld társként otthonunk mini kertjébe.

Bármelyik növényféle nevelésébe is vágunk bele, biztosan örömet okoz majd nevelésük. Azonban az ültetés pillanatától felelősséggel tartozunk növényeinkért, így azokat mindig rendszeresen gondoznunk, öntöznünk kell. Ezt növényeink fejlődéssel fogják meghálálni, tehát minden perc munka, amit rájuk szánunk, egészen biztosan megtérül.