Néhány dolog, amire érdemes figyelni, ha szerelőt hívunk

2021. febr. 23. Szűrös Ivett

 „Ami elromolhat, az el is romlik.”

Edward A. Murphy Jr.

Bármilyen elővigyázatosak és körültekintők is vagyunk, sajnos előbb vagy utóbb minden háztartásban elromolhat valami. Ha ilyesmi történik, az már önmagában is elég ok arra, hogy az ember vérnyomása az egekbe szökjön, ám ha ez ünnepnapon, vagy egy fontosabb esemény előtt következik be, az mindenki rémálma. Persze nem kell egyből kétségbe esni, ha elromlik valami, hiszen az is lehet, hogy csak egy egyszerű, pár perces javítást igénylő munkáról van szó, amit akár egy hozzáértő családtag, barát vagy szomszéd is elvégezhet. Ám ha teljesen laikusak vagyunk, és nincs szakmabeli ismerősünk sem, akkor inkább javasolt szerelőt hívni, ahelyett, hogy valami önjelölt „ezermesterre” bíznánk a feladatot.

Vannak bizonyos íratlan „szabályok”, melyeket nem árt betartani, ha szakembert hívunk.

Megbízható, jó szakember keresése.

Ha nem ismerünk egy megbízható és jó szakembert, akkor érdemes körbekérdezni a családban, barátoknál, ismerősöknél. Amennyiben ők sem tudnak senkit, vagy éppen az ajánlott szaki nagyon elfoglalt, akkor sajnos tovább kell keresni. Az internetes kutakodás sok találatot hozhat, ezért is javasolt minden esetben elolvasni az adott szakemberről vagy cégről írt véleményeket.

Előzetes árajánlatkérés.

Érdemes több szakit és/vagy céget is felhívni, s miután elmagyaráztuk a problémát, kérni egy körülbelüli árajánlatot. Arra fel kell készülni, hogy elég sokan szeretnek mellébeszélni, és kerülgetni az összeget. Ez persze érthető is, hiszen látatlanban valóban nehéz árat mondani. Ha például duguláselhárítás miatt telefonálunk, nem tudhatja a hívott fél, hogy csak bontással vagy bontás nélkül is orvosolható-e a probléma, ráadásul a munkálatok közben még egyéb gondok is adódhatnak. Mindenesetre be lehet próbálkozni, s kérni egy körülbelüli összeget.

Tiszta, hozzáférhető munkaterület biztosítása.

Az egyeztetett időpont előtt minden esetben tanácsos a szerelést, javítást akadályozó holmikat elpakolni az útból, a munkaterületet szabaddá, könnyen hozzáférhetővé tenni, hogy ne akkor kelljen bajlódni ezzel, amikor a szaki már megérkezett. A probléma jellegétől függően ugyancsak ajánlott például vödröket, papírtörlőt, törölközőket, stb. bekészíteni, arra az esetre, ha esetleg szerelés közben szükség lesz ilyesmire.

Udvariasság.

Ez egyáltalán nem olyan magától értetődő, mint azt sokan gondolnák. A mai világban jó és megbízható szerelőt azonban nehéz találni. És ha sikerült egy ilyet kifogni, egyáltalán nem mindegy, hogy az illető milyen tapasztalattal távozik tőlünk. Ezért legyünk udvariasak, és kínáljuk meg egy kávéval, üdítővel.

Ha van még valami, ami javításra szorul.

Ha például duguláselhárítás miatt hívtunk szerelőt, de van egy vagy két csöpögő csap is az otthonunkban, akkor érdemes egyúttal azokat is megnézetni.

Számla kérése, megőrzése.

Előfordulhat, hogy a szerelő megkérdezi, kérünk-e számlát. Szükség van-e a rá esetleg a biztosítás miatt, vagy nem. És felajánlja, hogy számla nélkül olcsóbb. Jól gondoljuk meg, hogy belemegyünk-e ebbe…