Ne dőlj be minden akciónak!

2020. nov. 10. Szűrös Ivett

Akció, árzuhanás, kiárusítás. Csak néhány a leggyakrabban használt vevőcsalogató szavak, kifejezések közül. A legtöbb ember persze szeret minél kedvezőbb áron hozzájutni a különféle termékekhez. Azonban különösen nagybevásárlások, illetve bútorok, műszaki cikkek és egyéb nagyobb értékű holmik vásárlása előtt érdemes körülnézni, tájékozódni. Vajon valóban olyan jó fogás a kinézett termék, vagy esetleg máshol még kedvezőbb áron kínálják?

Akár interneten, akár üzletben tervezünk venni valamit, hacsak nem sürgős az adott árucikk(ek) beszerzése, a vásárlás előtt mindenképpen ajánlott tájékozódni az árakról. Az akciós újságok, szórólapok papír alapú és digitális változatai mellett az Árukereső.hu különösen hasznos szolgáltatást nyújt, hiszen rajta keresztül megtudhatjuk, hogy melyik boltban kapható a legjobb áron egy-egy termék (egyáltalán nem biztos, hogy például amit az egyik helyen 20%-os kedvezménnyel hirdetnek, az máshol nem kapható meg még olcsóbban). De termékleírás, vélemények, valamint kérdezz-felelek úgyszintén megtalálható itt. Ugyanis nem csupán az ár a döntő egy adott termék megvásárlásakor, hanem a vásárlók visszajelzése, tapasztalatai is.

Már megfigyeltem, hogy az egyes üzletek mindig találnak valami okot arra, hogy akciót hirdessenek. Egy-egy szezon elején, végén, de még közben is vannak leárazások, ugyanígy ünnepek előtt és után is.  És akkor még nem is beszéltünk az év legjobban várt napjáról, a Black Friday-ról. Ez utóbbi egyébként Magyarországon elég, hogy is mondjam, érdekes… Az egyes (web)áruházak már hetekkel előtte beharangozzák, hogy milyen hatalmas akciók várhatóak, esetleg meg is mutatnak egy-egy kihagyhatatlan ajánlatot. Aztán eljön a várva várt nap, a valóban jó fogásokat pedig másodpercek alatt felvásárolják… Aki gyors, ügyes és szerencsés, annak jut, a többi pedig hoppon marad… Talán majd jövőre… Kétségbe esni azonban nem kell, hiszen év közben is ki lehet fogni igazán jó akciókat. Ehhez viszont folyamatosan figyelemmel kell követni a kiszemelt termék árváltozását.

Természetesen mivel az élet kiszámíthatatlan, így nem csak tervezett, hanem úgymond szükségből történő vásárlások is vannak. Hiába tudjuk például, hogy a benzinkúton sokkal, de sokkal drágább az üdítő, mégis megvesszük, ha szomjasak vagyunk, s nincs a közelben olcsóbb üzlet. De ugyanígy, ha elromlik a hűtőnk, általában igyekszünk minél előbb beszerezni helyette egy másikat. És ha gyorsan keresésbe is kezdünk, nem biztos, hogy egy-két napon belül sikerül megejteni egy jó ár-érték arányú vásárlást.

Mód és lehetőség szerint mindenképpen tájékozódj az árakról, mielőtt veszel valamit! Különösen akkor, ha nagyobb értékű árucikkről van szó.