Nagytakarítás – készülj rá, légy alapos

2020. szept. 12. Szűrös Ivett

Takarítani csak kevesen szeretnek. Ez a tevékenység sokak számára a szükséges rossz, letudni való kötelesség.

A szokásos mindennapi házimunka mellett, néhány havonta eljön az ideje egy-egy nagytakarításnak is. Ilyenkor a pincétől a padlásig mindent alaposan átmozgatunk, kiválogatunk, letörölgetünk, kiporszívózunk, le- és felmosunk, hogy csak a legalapvetőbb munkafolyamatokat említsük.

A legtöbben általában tavasszal és/vagy ősszel szánnak időt a nagytakarításra, ami néhány napig, de akár egy hétig is eltarthat, ez persze sok mindentől függhet (pl. lakás/ház nagysága, háztartásban élők száma, stb.). Egyébként a szokásos heti két pihenőnap szinte biztosan kevés egy nagyobb volumenű takarításra, így azt ajánlott akkor végezni, amikor legalább egyhetes szabadságon vagyunk. Ha ugyanis tudjuk, hogy elég idő áll rendelkezésre, akkor sokkal nyugodtabban láthatunk neki a munkának, és sokkal alaposabbak is lehetünk. A nagytakarításnak épp az a lényege, hogy otthonunk azon helyeire is „eljussunk”, ahová a mindennapi/heti házimunka során nem, így azt nem lehet kapkodva végezni. Például a bútorok aljának és tetejének takarítását az emberek hajlamosak elhanyagolni, pedig ezeken a helyeken rengeteg pókháló, kosz összegyűlhet. A szekrények belseje szintén nem élvez prioritást. Annak ellenére, hogy időnként szükséges ott is rendet tenni. Miután kiürítettük egy szekrény tartalmát, töröljük ki a belsejét, miközben pedig szárad, válogassuk ki azokat a holmikat, melyekre már nincs szükségünk, és csak azokat pakoljuk vissza, melyekre van. A kiszelektált, még jó állapotú dolgainkat semmiképpen se dobjuk ki! Ha mi nem is, attól még más hasznát veheti. Ezért ha a használható/működőképes, de feleslegessé váló holmikat nem akarjuk otthon tárolni, „háthamégegyszerjólesz” alapon, akkor jobb, ha eladjuk/elajándékozzuk.

Az esedékes nagytakarítás előtt ajánlott egy – akár az egész házra/lakásra, akár egy-egy helyiségekre vonatkozó – listát is készíteni. Az elvégzett feladatokat sorra pipálhatjuk ki, így a végére érve biztosak lehetünk majd benne, hogy semmi sem maradt ki, amit elterveztünk, azt meg is csináltuk.

A nagytakarítás akkor az igazi, ha elég időt szánunk rá, és ilyenkor a látható felületek mellett a ritkán takarított helyek is felkerülnek az elvégzendő feladatok listájára.

Bár a takarítás fárasztó és időigényes tevékenység, a végén egy rendezettebb, tisztább otthon az eredmény, amiben sokkal komfortosabban érzi magát az ember, mint egy koszos, áporodott levegőjű lakásban/házban.