Nagybevásárlás – Hol és miből mennyit érdemes vásárolni?

2020. márc. 31. Szűrös Ivett

Aki anyagilag megteheti és kellő nagyságú spájzzal, tárolóhelyiséggel, hűtővel, fagyasztószekrénnyel rendelkezik, az általában több hétre előre bevásárol. Igen, általában. És nem csak olyan veszélyhelyzet idején, mint a mostani koronavírus-járvány.

Minden, de főleg a nagyobb bevásárlások előtt ajánlott listát készíteni a beszerezni kívánt termékekről. Ezt követen érdemes az egyes áruházak, üzletek és a kisebb boltok akciós szórólapjait, újságjait, termékkatalógusokat átnézni, hogy pontos képet kapjunk arról, hol vehetjük meg aktuális bevásárlólistánk szereplőit a legjobb árakon. A sorrend természetesen fordítva is lehet. Sokszor előfordul, hogy egy-egy akciós újság nézegetése közben kapunk kedvet a vásárláshoz.

Anyagi helyzettől függetlenül is érdemes az árakat mindig megnézni, összehasonlítani. Ha ugyanis kellően szemfülesek vagyunk, akár több ezer forintot is spórolhatunk egy-egy nagybevásárlás alkalmával.

Tartós élelmiszerekre, kozmetikai termékekre, tisztítószerekre és egyéb háztartási cikkekre minden otthonban folyamatosan szükség van. Ezekből tehát nem árt, ha több hétre elegendőt beszerzünk, főleg akkor, ha akciósan juthatunk hozzájuk. Ez nem azt jelenti, hogy kartonszámra kell vásárolni az egyes termékekből, de jó, ha otthonunk igényeinkhez mérten megfelelő mennyiségű élelmiszerrel és háztartási cikkel rendelkezünk.

Liszt, cukor, rizs, tésztafélék, konzervek, fűszerek, olaj, hogy csak néhányat említsünk azon alapvető termékek közül, melyeknek állandó helye van a legtöbb kamara polcain. De ugyancsak érdemes több hétre elegendő tejterméket, tojást, burgonyát és hagymát is beszerezni. Azért praktikus, ha mindig van otthon elegendő alapélelmiszer, mert azokból bármikor össze lehet ütni valami ehetőt. Zöldséget és gyümölcsöt befőtt, konzerv, valamint fagyasztott formában is vásárolhatunk. Igaz, így nem tartalmaznak annyi vitamint, mint frissen. Fagyasztónk tárhelyétől függően javallott húsfélét is elraktározni, főleg mostanában, amikor az árak egyre csak emelkednek.

Talán a kozmetikai és a higiéniai termékek, valamint a tisztítószerek vásárlása esetén van a legkönnyebb dolgunk, amikor hosszú távra tervezzük feltölteni velük háztartásunkat. Ráadásul takarításhoz olyan pénztárcakímélő és még környezetbarát szereket is használhatunk, mint például az ecet vagy a citromsav.

Természetesen az, hogy az egyes napokra, hetekre levetítve átlagosan mennyi élelmiszerre és más dologra van szükségünk, függ a háztartásban élők számától és az egyéni szokásoktól. Ezeket is figyelembe véve érdemes megtervezni és megejteni a kisebb-nagyobb bevásárlásokat.