Nagybevásárlás? – Hát persze

2020. okt. 06. Szűrös Ivett

Élünk, így fogyasztunk és vásárolunk, hiszen enni, inni, tisztálkodni, takarítani kell. Az előző tevékenységekhez pedig élelmiszerekre és egyéb termékekre van szükség. De vajon érdemes bizonyos időközönként megejteni egy-egy nagybevásárlást? Vagy inkább rövid távra tervezzünk, és minden egyes boltlátogatásnál csak a szükséges dolgokat vegyük meg?

Bizonyára mindenkinek megvannak a jól bevált vásárlási szokásai, a következőkben mégis szeretnék a nagybevásárlás mellett szólni. Többet spórolhatsz vele, mint gondolnád. Ez persze csak akkor igaz, ha kizárólag olyan termékeket veszel, melyekre valóban szükséged is van. Ugyanis hiába kapható akciósan például a 3 az 1-ben kávé, ha a háztartásodban senki nem iszik ilyet, sőt vendégek sem gyakran fordulnak meg nálatok. Ez esetben – a remek ár ellenére – pénzkidobás ilyen terméket vásárolni, hiszen a lejárati dátum után úgyis a kukában végzi, kivéve persze, ha még a szavatossági időn belül neki tudod ajándékozni valakinek. A nagybevásárlást mindig érdemes előre megtervezni. A legcélszerűbb, ha az otthonodban jól látható helyre (pl. hűtőre, konyhaszekrényre) kiteszel egy üres papírt, majd a kifogyott/kifogyóban lévő dolgokat folyamatosan rávezeted. Mielőtt pedig megejtenéd a következő nagybevásárlást, ajánlott összehívni a családtagokat, hogy mindenkinek lehetősége legyen „hozzászólni” a listához, vagyis kibővíteni azt. Itt kell megemlíteni az akciós újságok jelentőségét, ugyanis az egy-egy termékből vásárolni tervezett darabszámot nagyban befolyásolja az ár. A nagybevásárlást a legcélszerűbb (és persze legkényelmesebb) autóval intézni, így egy nap alatt akár több üzletben is megfordulhatsz, hogy a lehető legjobb áron szerezhesd be az aktuális lista „szereplőit”.

Sose maradsz éhes. Na jó, ehhez talán kell némi főzési tudománnyal is rendelkezni.  Az azonban tény, hogy egy bizonyos időközönként fel- és után töltött éléskamra, illetve hűtőszekrény nagyban megkönnyíti a helyzetedet, ha arról van szó, hogy gyorsan össze kell ütni egy vacsorát. Persze lehet rendelni is, ám az plusz kiadás, amit nem mindenki engedhet meg magának.

Kikapcsol. Van, akinek egy-egy nagybevásárlás már szabadidős programnak számít. Ugyanis sok háztartásbelinek és/vagy munkahely és otthon között ingázó családanyának csak ilyenkor van lehetősége, hogy pár órára kiszabaduljon a szokásos mókuskerékből.

Sajnos a nagybevásárlás nem mindig választás kérdése. Az anyagiak döntő szerepet játszanak abban, hogy egyáltalán megengedheti-e magának valaki azt, hogy hetekre, hónapokra elegendő tartalékot halmozzon fel.