Műanyagmentes fürdőszoba tippek

2021. jan. 24. Fodor Andrea

A fürdőszoba otthonunk egyik olyan pontja, ahol a legtöbbször használunk a környezetvédelem szempontjából nem éppen ideális eszközöket, kiegészítőket. Az nem kérdés, hogy mindannyiunknak tenni kell a jövőnkért, földünk védelméért. Miért ne kezdhetnénk kis lépésekkel, akár a fürdőszobában? Ha szívesen csatlakoznál a környezettudatosan élők csapatához, akkor olvasd el tippjeinket és vágj bele velünk egy új életmódba!

Sampon helyett szappan

Biztosan te is hallottál már a hajmosó szappanokról, melyekből már igen sokféle áll rendelkezésre. Több cégnél hozzá lehet jutni kisebb méretű mintatermékekhez is, ha ódzkodnál a kipróbálásától. Elsőre valóban meglepő élmény lehet szappannal hajat mosni, de ha megtalálod a számodra megfelelő terméket, biztosan megtartod majd! Itt fontos megjegyeznünk, hogy a szappanos hajmosás után egy ecetes öblítés ajánlott a tökéletes végeredményért.

Tusfürdő, folyékony szappan helyett szappantömb

Itt is megszabadulhatunk a rendszeresen összegyűlő, kiürült műanyag dobozoktól, ha az előre csomagolt folyékony termékek helyett szappant használunk. Nagyon sokféle, természetes anyagból készült változat közül választhatunk már bőrünkhöz és hangulatunkhoz igazodva.

Testápoló krémek helyett növényi olaj

A testápolós dobozokra sem lesz többé szükség, ha a megszokott testápolónkat kiváltjuk valamiféle növényi olajjal. Ez lehet jojoba olaj, mandula olaj, vagy akár házi készítésű testápoló készítmény. Ezeket üveg adagolókban használva ismét kiválthatunk egy csomó műanyagszemetet termelő terméket.

Eldobható vattakorongok helyett mosható kendők

Ezeket a nők ugyan gyakrabban használják, mint a férfiak, mégis nagyon sok kerül a szemetesbe belőlük, holott egyszerűen száműzhetőek a fürdőszobánkból némi plusz energiaráfordítással. Kis méretű, pamut vagy más természetes anyagból akár magunk is készíthetünk erre a célra megfelelő méretű törlőkendőket. Ezek használat után mosógépben moshatóak és újrahasználhatóak.

Tárolás

A műanyag dobozok helyett hasznosítsuk újra akár a befőttesüvegeket, fémdobozokat. Használjunk természetes anyagból készült fonott kosarakat, vagy akár textilből készített tároló zacskókat, zsákokat. Nagyon sok ilyen újrahasznosítási ötletet találhatunk az interneten, melyekkel nem csak kiváltjuk a műanyagokat, de készítéskor jól is szórakozhatunk! 😊

Műanyag helyett bambusz

A bambusz tökéletes alapanyag a műanyag termékek kiváltására és nem utolsósorban 100%-osan lebomlik. Ebből a szuper anyagból már nagyon sok olyan terméket gyártanak, melyek hasznunkra lehetnek a fürdőszobában. Először is cseréljük le a műanyag fogkefénket, fésűnket bambusz anyagú változatokra. A bambusz tárolóedények pedig szintén jó szolgálatot tehetnek, így például a korábbi műanyag szennyeskosár helyére is kerülhet egy környezetbarát alternatíva. Legyünk kreatívak, használjuk ki ebben a remek anyagban rejlő lehetőségeket.

Ezek csupán bevezető, apró lépések ahhoz, hogy elkezdjünk egy tudatosabb életmódot. Ezeken kívül nagyon sok receptet is találhatunk, melyek segítségével akár magunk is elkészíthetjük természetes összetevőkből a saját fogkrémünket, vagy akár dezodorunkat is. Mélyedjünk el bátran a témában és élvezzük, hogy mindennapi tevékenységünk során mi is hozzájárultunk egy fenntarthatóbb jövő létrehozásához.