Mit vegyek? A drágább jobb, az olcsóbb silányabb?

2020. szept. 19. Szűrös Ivett

Elsősorban a pénztárcánktól függ, hogy milyen árfekvésű termékeket engedhetünk meg magunknak. Sajnos, ma Magyarországon nagyon sokan élnek minimálbérből, vagy még ennél is kevesebből. Van, akinek a számlák kifizetése után alig marad pénze élelmiszerre, egyéb használati cikk vásárlásáról pedig nem is álmodhat, hiszen a kevés bevétel miatt minden egyes forintnak megvan a helye.

Az üzletekben bőséges a kínálat. Az, hogy mit vegyünk, olykor-olykor komoly dilemma elé állíthat bennünket. Akinek a pénz nem számít, gyakran nem tud dönteni a hasonló tulajdonságokkal rendelkező árucikkek között. Ez persze még a szerencsésebb helyzet. Előfordul viszont, hogy két különböző termék közül kell választani, mert nincs mindkettőre pénz, így például aznap tészta helyett tej kerül a kosárba, abból is a legolcsóbb.

Természetesen tudatosan, anyagi helyzettől függetlenül is dönthetünk úgy, hogy inkább olcsóbb árucikkeket vásárolunk, hiszen a spórolás nem csak kényszerből történhet, hanem takarékoskodási céllal is. Ilyenkor a legjobb, ha saját magunk tapasztaljuk ki, hogy egy-egy kevésbé drága termék megfelel-e az elvárásainknak. Bizonyára sokak számára ismert az a mondás, miszerint a puding próbája az evés. És valóban, anélkül nem lehet véleményt mondani valaminek az ízéről vagy minőségéről, hogy kipróbáltuk volna. Egyébként tapasztalataim szerint egyes saját márkás élelmiszerek kifejezetten jó ízűek, ráadásul még az áruk is kedvező, így gyakran választok ezekből. Valószínűleg mások is előszeretettel vásárolnak olcsó vagy éppen leárazott termékeket, hiszen ha megfigyeljük a boltok polcait, ezek jobban fogynak. Élelmiszereknél akár több száz forint különbség is lehet egy-egy hasonló tulajdonságú, de más-más áron kínált árucikk között. Sokan spórolási céllal inkább a kedvezőbb árú termékeket teszik a kosarukba egy-egy vásárlás alkalmával.

Olcsó húsnak híg a leve. Ez szintén egy gyakran hangoztatott mondás. Az, hogy élelmiszerekre ez mennyire igaz, nem mindig derül ki fogyasztás közben, csak jóval utána. (Ha például valaki évekig kizárólag olcsóbb termékeket vásárol, és később bizonyítottan az egészségtelen és/vagy nem megfelelőnek tartott táplálkozás miatt alakul ki valamilyen betegsége.)

Nagyon szeretem a különféle szólásokat, mondásokat és idézeteket, hiszen ezek között van igen sok találó. Az egyik ilyen kedvencem szerint mindig jó ágyat és cipőt vegyünk, mert ha nem az egyikben, akkor a másikban vagyunk. És milyen igaz! Ezekből a termékekből csakis minőségit érdemes venni, még akkor is, ha drágábbak, cserébe viszont kényelmesebbek, valamint az átlagosnál tovább használhatók.

Ami a különféle műszaki cikkeket illeti, én személy szerint inkább az alsó-középkategóriás árucikkek közül szoktam vásárolni. És ilyesmit kizárólag megbízható helyről veszek, jótállással.

Elsősorban az anyagiak határozzák meg, milyen árfekvésű termékeket engedhetünk meg magunknak. De annak, hogy egy-egy vásárlás alkalmával olcsóbb vagy drágább árucikket teszünk a kosarunkba, számtalan egyéb oka is lehet.