Milyen lehetőségei vannak egy fiatal párnak lakhatás szempontjából?

2022. szept. 29. Lebán Csenge

Napjainkban egyre inkább szembesülünk azzal a problémával, hogy az ingatlanárak az egekbe szöktek, és hiába várnánk a megállást, az egyszerűen nem következik be. Nem egyszerű így a fiatal párok helyzete, akik saját lábra állnának.

Nézzük tehát, hogy milyen lehetőségeik vannak, és mik azoknak az előnyei, hátrányai?

Szülőkkel maradni

Amennyiben a szülők valamelyikénél adottak a körülmények, tehát van elég hely és a felek részéről megfelelő nyitottság, előfordulhat, hogy a legelérhetőbb megoldás nem más, minthogy a fiatal pár szülővel maradjon.

Előnye: A költségek megoszlanak, lehetőség van többet spórolni, gyűjtögetni. Elosztozhatnak a házimunkán és egyéb feladatokon, segíthetik egymást.

Hátránya: Az anyós/após problémák sok kapcsolatot kikezdenek, főleg, ha a pár állandóan egy fedél alatt tartózkodik velük. Ezek rengeteg vitához, veszekedéshez, és rosszabb esetben a kapcsolat végéhez vezethetnek. Ha valaki nem elég alkalmazkodó, könnyen lehet, hogy a szituáció megviseli.

Albérletbe költözni

Lakást vagy házat bérelni nagyon kézenfekvő dolognak tűnik a legtöbb fiatal számára. Ez ugyebár azt jelenti, hogy valaki más tulajdonában lévő lakásban élnek, bérleti díj ellenében.

Előnye: A fiatalok maguk lehetnek, kettecskén próbálhatják ki magukat a nagybetűs életben, zavartalanul tudnak megtanulni együtt boldogulni.

Hátránya: A bérleti díjak az ingatlanárakhoz hasonlóan rohamosan növekednek, így előfordulhat, hogy két fizetésből is csak szűkösen tudnak megélni az albérletben lakók. Egy albérletben alkalmazkodniuk kell a tulajdonos szabályaihoz (például előfordulhat, hogy a szeretett házi kedvenc nem mehet velük lakni), és sosem érezhetik igazán a magukénak, hiszen a szerződés hossza és a bérleti díj mennyisége is leginkább a tulajdonostól függ. A legnagyobb probléma viszont még mindig az, hogy ha csak egy évre kiszámolják, mennyit is fizetnek csupán a lakhatásukért, meglehet, hogy elrettennek az összegtől. Előfordulhat, hogy ilyen esetben megérné inkább a sajátjukat törleszteni…

Lakáshitel, támogatások

Bár az ingatlanárak nagyon magasak, az állam rengeteg segítséget nyújt manapság a fiatal párok részére, amiket bizonyos feltételek mellett igénybe vehetnek. Ezeknek a támogatásoknak viszont nagyon utána kell járni és jól át kell gondolni! Egyszerű lakáshitelt is fel lehet venni, azoknak viszont sok esetben hatalmas a kamatja.

Előnye: A pár kamatmentes vagy nagyon alacsony kamatú kölcsönhöz is hozzájuthat, de a legjobb, hogy egyben kapnak nagy összeget lakásvásárlásra, hogy aztán havonta kisebb részletekben törlesszék. És a havonta kifizetett pénz az albérlettel ellentétben olyan házra megy, ami egyszer a sajátjuk lesz.

Hátránya: A hitelfelvétel egyik feltétele általában a házasság. Az állami családtámogatásoké főleg, de legtöbbször az egyszerű lakáshiteleké is, hiszen így nagyobb a garancia arra, hogy törleszteni tudnak. A családtámogatásoknak rengeteg buktatója van, például gyermekvállalási feltétel, illetve az együtt maradás, hiszen válás esetén a kamatmentesség megszűnhet, és bármilyen lakáshitelhez hasonló, magas kamatot kell fizetni. Ezek a kamatok pedig a legtöbb esetben annyira magasak, hogy a végére a pár több, mint dupláját fizeti vissza a felvett millióknak. Arról nem is beszélve, hogy évtizedekre adósságba verik magukat.

Fecskeház program

Nem minden településen létezik ilyen, azonban vannak falvak és városok, ahol az önkormányzatok kialakítottak úgynevezett fecskeházakat a fecskeház program keretén belül. Ezek általában olyan lakások, amit direkt fiatal pároknak tartanak fent, hogy saját életüket el tudják kezdeni. Az albérlethez annyiban hasonló, hogy sosem lesz a bérlőké, és szerződést kell írni ahhoz, hogy ott lakhassanak.

Előnye: A legfontosabb különbség a fecskeház és az albérlet közt, hogy nem kell nagy bérleti díjat fizetni. Az ára egy kisebb, jelképes összeg, vagy egyáltalán nincsen. Az is előfordulhat, hogy kötelezően lakástakarék kasszát kell nyitnia a párnak, de ez csak jó, hiszen ez azt jelenti, hogy a lakhatási feltétel a kötelező spórolás.

Hátránya: A fecskeházak általában elég kicsi lakásokkal tudnak szolgálni a fiataloknak. Általában garzonlakásokról van szó.

Szolgálati lakás

Ha a fiatalok közül valamelyik (vagy akár mindkettő) közalkalmazott, akkor előfordulhat, hogy lehetőségük van állami, úgynevezett szolgálati lakásokban letelepedni. Kicsit ez is hasonló az albérlethez, de itt a tulajdonos az állam, és a bérleti díj sem olyan magas. Addig lakhat ott a pár, amíg közalkalmazott marad valamelyikük. Közalkalmazottak például a pedagógusok, a rendőrök, katonák.

Előnye: Amíg az adott szakmában helyezkedik el a pár (vagy valamelyik tagja), addig általában biztosítva van számukra a szolgálati lakás. A szerződés a fecskeházakhoz hasonlóan működik.

Hátrány: A szolgálati lakás szintén nem lesz saját tulajdon soha, pályaváltás vagy nyugdíjazás esetén már nem vehető igénybe, sőt, az sem biztos, hogy gyes alatt jogosult rá az ember. Ennek mindenképpen utána kell járni, nehogy kellemetlen meglepetésekkel szembesüljön a páros.

Összefoglalva talán ezek a lehetőségek jöhetnek szóba a fiatalok számára, és hogy melyik lenne nekik a legideálisabb, arról nekik kell döntést meghozniuk.