Mihez kezdjünk a felesleges holmikkal?

2021. febr. 24. Szűrös Ivett

A rendszeres szortírozás nagyon fontos, hiszen ezáltal időről-időre kiválogathatjuk a feleslegessé vált holmikat, s megelőzhetjük, hogy otthonunk „lomtárrá” váljon. Közeledik a tavasz, lassan minden háztartásban ideje megejteni egy nagyobb volumenű takarítást. Előtte pedig érdemes kiválogatnunk a felesleges holmikat. De mit is kezdhetünk ezekkel? Attól függően, milyen állapotú dolgokról van szó, többféle lehetőség közül választhatunk.

A még használható holmik tekintetében az ember általában felállít magában egy sorrendet. Vannak azok, melyek értékesek, vagy olyannyira jó, esetleg teljesen új állapotban vannak, hogy csak úgy ingyen nem szívesen adunk tovább rajtuk. Sokszor előfordul, hogy megveszünk valamit, de aztán vagy elfeledkezünk róla, vagy otthon már nem is tetszik annyira, mint a vásárláskor, ezért sohasem használjuk. De a háztartásokban olyan holmik is lehetnek, amelyeket valamikor ajándékba kaptunk, ám igazán az ajándékozás pillanatában sem tetszettek, ezért nem is vettük elő őket soha.

Az értékes, az új, illetve a jó állapotú holmikat az ember általában igyekszik pénzzé tenni, esetleg elcserélni. Ez persze időbe telik, sőt az is lehet, hogy nem járunk sikerrel. A teljesen új holmikat tovább is lehet ajándékozni egy-egy alkalomra. Viszont jó észben tartani, mikor, mit és kitől kaptunk, nehogy ahhoz kerüljön vissza egy ajándék, aki azt eredetileg nekünk adta.

A szortírozások alkalmával előkerülhetnek olyan holmik, melyekről tudjuk, hogy nem érdemes az eladásukkal bajlódni, hiszen úgysem érnek sokat, ám mivel még használhatók, elajándékozhatjuk őket. Először az ember általában a szűkebb-tágabb családi és/vagy baráti körének ajánlja fel az ilyen dolgokat. Amennyiben nekik sincs szükségük az általunk kiválogatott holmikra, meg is lehet hirdetni azokat az interneten ingyen elvihetőként.

Az adományozás szintén egy lehetőség, hogy megváljunk a nekünk felesleges, ám még használható könyvektől, ruháktól, bútoroktól, stb. Mielőtt azonban odaállítanánk egy autónyi adománnyal egy alapítványhoz, ajánlott felvenni velük a kapcsolatot, és megkérdezni, szükségük van-e egyáltalán mindarra, amit adni szeretnénk.

A rossz, használhatatlan holmiktól is igyekezzünk rendszeresen megválni. Érdemes kihasználni a helyi, évente egyszer vagy kétszer megtartott lomtalanítást. Év közben pedig a szelektív hulladékgyűjtés szabályainak betartásával szabaduljunk meg a javíthatatlan és elhasználódott holmiktól.