Miért nem egészséges a lakásban való dohányzás

2022. febr. 21. Bálint Ildikó

Lehet ágállni a dohányzás ellen, sokan fel is lépnek az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. De még mindig van egy jelentős réteg Magyarországon is, akik nap, mint nap szívják a cigarettát. Mindenkinek a magánügye, hogy mire költi a pénzét és hogy mennyire törődik az egészségével.

Már csak az a kérdés, hogy milyen hatással van az otthonunkra, ha a lakásban is dohányzunk.

Miért ne dohányozz a lakásban?

Tudvalevő dolog, hogy nagyon sok helyről ki lettek már tiltva a dohányosok, épp ezért is lehet, hogy egyre többen az otthonukban is rágyújtanak. Ami azonban korántsem biztos, hogy hosszútávon jónak számít.

A dohányfüst háromféleképpen képes hatni az emberi szervezetre:

  1. konkrétan cigarettázás közben beszívott füst
  2. passzív dohányzás során, amikor más füstjét szívjuk be
  3. a tárgyakon keresztül, amelynek környezetében dohányoznak

Ha ebből kiemeljük a 3. pontot, vagyis a tárgyakat, akkor eljutunk oda, hogy ha a lakásban dohányzunk, akkor óhatatlanul lerakódik minden berendezésre. Kezdve akár a bútorokkal, függönyökkel majd bezárólag a kiegészítő tárgyainkkal. A levegőbe került nikotin és szén-monoxid pedig különösen szereti a port, így a porral fedett tárgyakra még könnyebben lerakódik.

Így bármennyire is próbálunk szellőztetni vagy odafigyelni a dohányfüst eloszlatására, az hosszútávon biztos, hogy nyomot hagy a környezetünkön zárt térben.

Amennyiben pedig a környezetünkben van olyan, aki maga nem dohányzik, de mi szívjuk mellette, akkor nemcsak a saját, hanem az ő egészségére is káros hatással leszünk. A passzív dohányzás kutatásokkal bizonyítottan közel olyan veszélyes, mint a dohányzás.

A gyerekekre különösen veszélyes nemcsak maga a passzív dohányzás, hanem a tárgyakra lerakódott méreganyagok is, mivel ők azt sokkal hamarabb a szájukba veszik, érintkeznek vele.

Ez szintén elmondható a házi kis kedvencekről is, sőt ráadásul nekik még a bundájukon is képes megülni.

És akkor a fokozott tűzveszélyességről nem is beszéltünk. Többször lehetett már olyat hallani, hogy dohányzás okozta tűz ütött ki egy háztartásban, aminek a következményei akár nagyon súlyosak is lehetnek.

A tiszta lakás fél egészség

Akár dohányzunk, akár nem a lakásban, a szellőztetés nemcsak a nyári, meleg időszakban kiemelten fontos, hanem akkor is, ha már hidegebb időnk van.

Úgy tartják, hogy a résnyire nyitott ablak nem a legjobb szellőztetési mód, hanem inkább csináljunk huzatot és tárjuk ki szélesre az ablakokat.

Különböző légtisztító készülékek is kaphatók, amelyekkel frissebb és tisztább levegőt biztosíthatunk otthonunkban. Valamint vannak már olyan elektromos légfrissítők is, amelyek kifejezetten a dohányfüst eltüntetésére szolgálnak.

Vagy még egyszerűbb és olcsóbb, ha illóolajat használunk és azt párologtatjuk, de akár gyertyát is égethetünk, amelyek szintén segítenek a dohányfüst semlegesítésében.

A legjobb azonban még mindig az, ha kültéren hódolunk a szenvedélyünknek és megkíméljük magunkat és környezetünket az egyéb ártalmas következményektől!