Mielőtt nekifognánk a lakásfelújításnak

2021. febr. 27. Szűrös Ivett

Előbb vagy utóbb minden ingatlantulajdonosnak időt és pénzt kell szánnia egy kisebb-nagyobb, vagy akár egy teljes felújításra. Ráadásul általában elmondható, hogy minél régebbi egy épület, annál több gond adódik vele. Főleg akkor, ha mindig csak felszíni „csinosítgatások” történtek rajta.

Málló vakolat, penészes falak, mozgó járólapok, potyogó csempék és fugák. Csak néhány azok közül a hibák közül, melyekkel az ingatlantulajdonosok nap mint nap szembesülhetnek. Azonban hiába tudjuk, hogy eljött az ideje egy alapos tatarozásnak, ha nincs rá megfelelő anyagi keret. A mai anyagárakat és munkadíjakat tekintve ugyanis még egy kisebb renoválás is igen megterhelő egy átlagos körülmények között élő család számára.

Amennyiben eldöntöttük, hogy itt az ideje egy-egy felújítási munkának, és van lehetőségünk takarékoskodni, érdemes gyűjtögetni, és minden hónapban egy kisebb összeget félretenni. Az, hogy végül mi magunk, egy hozzáértő ismerősünk vagy egy szakember végzi majd el a renoválást, a leginkább attól függ, mennyi pénzt sikerül összegyűjteni. Természetesen az sem mindegy, milyen munkáról van pontosan szó, hiszen például a kerítésfestéshez vagy a tapétázáshoz nem kell feltétlenül szakembert hívni. Viszont a komolyabb szakértelmet igénylő munkálatokat jobb mesterre bízni. Vagyis inkább érdemes várni, és annyi pénzt összegyűjteni, hogy megengedhessük magunknak egy jó referenciákkal rendelkező szakember vagy cég megbízását. De a felújításnál nem csak a kivitelező személye számít, hanem a beépítésre szánt, felhasználandó anyagok minősége is. Ha például eldöntöttük, hogy szükséges a konyha újraburkolása, érdemes ellenállóbb felületű, nagyobb kopásállóságú járólapot választani. Ez ugyan drágább, ám hosszabb távon jobban megéri.

Nagyon fontos, hogy minden felújítás előtt készítsünk egy előzetes költségvetést. Ennek során pedig ne feledkezzünk el arról sem, hogy a renoválás közben akár egyéb gondok is adódhatnak, pl. előjöhetnek különféle rejtett hibák, vagy rosszul lesz kiszámolva a burkoláshoz szükséges járólap négyzetmétere, és még venni kell belőle. Ezért álljon rendelkezésre egy bizonyos összeg a váratlan költségek fedezésére.

Egy-egy felújítási munkálat megkezdése előtt javasolt alaposan körbejárni a témát, tervet és költségvetést készíteni, megbízható kivitelezőt választani, illetve jó minőségű anyagokat beszerezni.