Mi is tehetünk érte – szelektív hulladékgyűjtés

2020. febr. 12. Szűrös Ivett

Gyermekként, kamaszként, de még fiatal felnőttként sem igazán foglalkoztam azzal, hogy környezettudatosan éljek. Természetesen tisztában voltam a szelektív hulladékgyűjtés fogalmával, ám a tavaszi-őszi kisiskolás papír- és vasgyűjtéseket inkább csak “jó bulinak” tekintettem, mint felfogtam volna annak valódi értékét vagy jelentőségét.

Huszonhárom éves koromban kimentem Németországba, ahol egy szállodában kezdtem el dolgozni. Ott tanultam meg, mit is jelent a gyakorlatban szelektíven gyűjteni a hulladékot. Évekkel később, amikor hazaköltöztem Magyarországra, eleinte szinte rossz érzéssel töltött el, amikor például egy pet palackot a kukába kellett dobnom. Szerencsére, ma már a mi községünkben is biztosított minden háztartás részére külön szemetes, ahol az otthoni műanyag- és fémhulladékok landolhatnak, melyek további elkülönítésére egy erre a célra fenntartott válogatóműben kerül sor. Nagyon jó ötletnek tartom azt a Németországban élő gyakorlatot, miszerint a pet palackok ára +0,25 cent díjat is tartalmaz, így az ottaniak természetesnek veszik, hogy visszaváltsák az üres flakonokat. Jó lenne, ha Magyarországon is sikerülne hasonló rendszert bevezetni. Igaz, néhány hazai áruházláncnál már találkozhatunk olyan automatával, ahol a műanyag palackokért és alumínium dobozokért néhány extra forinthoz is juthatunk, ezzel is ösztönözve a szelektív gyűjtést. A flakonok mellett a kupakokat sem szabad csak úgy a szemétbe hajítanunk, hiszen ezekkel még egy kis jót is tehetünk. Rengeteg felhívással találkozhatunk a közösségi oldalakon, ahol egy-egy beteg vagy rászoruló számára műanyag kupakok gyűjtésébe fognak. Érdemes tehát összegyűjteni belőlük amennyit csak tudunk, majd ezt követően odaadni azoknak, akiknek ez is egyfajta segítséget jelent. Ha nyitva tartjuk a szemünket, a különböző közintézmények, boltok falán is gyakran láthatunk felhívást, miszerint valaki számára kupakot gyűjtenek.

Fontos, hogy a környezettudatosabb életformát ne egyfajta kényszerként éljük meg, hanem vegyük természetesnek. Nyilván, aki nem a szelektív hulladékgyűjtést szívta magába gyermekkorában, annak először meg kell tanulni, hozzá kell szoknia. Ám egy idő múlva rájön, hogy a környezettudatosabb életmóddal ő maga is csak nyerhet. A visszaváltott üvegekért, de még a használt sütőolajért is némi pénz jár, a textil szatyrokat és az energiatakarékos izzókat pedig akár több évig, esetleg évtizedekig is használhatjuk anélkül, hogy le kellene azokat cserélnünk. Mert mi is tehetünk azért, milyen környezetet hagyunk az elkövetkező nemzedékekre.