Mi az, amire mindenképpen figyeljünk oda, ha hitelfelvételben gondolkodunk?!

2022. nov. 18. Lebán Csenge

A mai világban igen kockázatos dolog hitelt felvenni, viszont tiszta önerőből lehetetlen ingatlant vásárolni, ezért sokan mégiscsak a hitel mellett döntenek. Új ingatlant vásárolni sokkal kevesebb buktatóval jár, azonban jóval drágább, használthoz pedig olcsóbban hozzájuthatunk, viszont sok akadállyal találhatjuk szembe magunkat.

Mi az, amire mindenképpen figyeljünk oda?

Természetesen a legfontosabb, hogy megfelelően tájékozódjunk elérhető lehetőségeinkről, és kiválasszuk a számunka legkézenfekvőbb megoldást. Át kell gondolni, melyik bank ajánlata terhelné meg kevésbé pénztárcánkat havi törlesztőjével, milyen futamidőre szeretnénk hitelt igényelni, hol milyen kamattal számolhatunk. Ezen túl azonban figyelnünk kell arra is, hogy az adott bank hogyan viszonyul a régebbi építésű ingatlanokhoz. Egyes bankok például nem fogadják el fedezetként a vályog vagy vegyes falazatú házakat. Továbbá annak is érdemes utánajárni, hogy a választott pénzintézetnél való számlavezetés (mert valószínűleg ott kell majd számlát vezetni) milyen költségekkel jár, illetve hogy milyen biztosítást kínálnak.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nulla önerővel nem fogunk kölcsönt kapni. A vételár 20-30%-át nekünk kell kifizetnünk. Hogy pontosan mennyit, azt bankja válogatja. Ezentúl számolnunk kell további költségekkel, mint például a sikeres adásvétel esetén fizetendő vagyonszerzési illetékkel, ami az ingatlan 4%-a. És ott vannak még az ügyvédnek, a földhivatalnak és a közjegyzőnek fizetendő díjak is, amik összeadva azért nem mondhatók alacsony összegnek.

Ha kiválasztottuk a bankot és az ingatlant is, érdemes még a folyamat elkezdődését megelőzően előzetes értékbecslést csináltatnunk. Ez azért jó, mert a bank ezzel felméri, hogy egyáltalán kapnánk-e kölcsönt az ingatlanra, és ha igen, mennyit. Ennek is borsos ára van, azonban még mindig sokkal jobb ezt kifizetni (és jóvá is írják később), mint adásvételivel a kezünkben kölcsönt igényelni a banktól, és utólag csalódni (és persze az addig ide-oda kifizetett pénzösszegtől elesni), ha az nem találja megfelelőnek az ingatlant.

Mit tehetünk, ha az értékbecslés nem sikerül? Ez általában olyan dolgok hiányossága miatt történhet, amik kárt okoztak vagy a későbbiekben kárt okozhatnak a ház szerkezetében. Erre egy jó példa, ha egy házon nincsen ereszcsatorna, és emiatt áznak a falak. Sikertelen értékbecslés esetén két dolgot tehetünk: elállunk a vételtől vagy megegyezünk az eladóval. Az utóbbi lehetőség arról szól, hogy valakinek helyre kell hozni a hibát, ami miatt a bank nem ad kölcsönt. Ezt megteheti az eladó, és aztán valamivel drágábban adja majd az ingatlant, vagy megteheti a vevő is saját költségen az eladóval megegyezve.

Fontos figyelnünk arra is, hogy a „ház papírjai” rendben legyenek. Ilyen például az alaprajz, tulajdoni lap az energetikai tanúsítvány stb.. Ezek hiányából kifolyólag is meghiúsulhat az adásvétel, így jobb, ha már az elején tisztázzuk ezek meglétét a tulajdonossal. Legyünk tisztában a közművekkel is, hiszen a mi feladatunk lesz átíratni őket a saját nevünkre.

Ugyan az adásvételt már nem befolyásolja, de felújítandó ingatlan esetében célszerű úgy számolgatnunk és tervezgetnünk, hogy maradjon némi pénzünk a fontosabb dolgokat helyrehozni, kényelmes életteret építeni, és csupán azok a felújítások maradjanak hátra, amiket nem kellemetlen úgy elvégeznünk, hogy már ott lakunk. 

Amit saját tapasztalataim alapján még ajánlani tudok, az egy független hitelügyintéző. Ő szerződésben van több bankkal, így nem érdeke, hogy egyik vagy másik intézmény felé húzzon bennünket, tényleg úgy ad tanácsot, hogy az nekünk jó legyen. Intéz helyettünk mindent a bankkal, az ügyvéddel, mindenkivel, folyamatosan konzultálva velünk, nekünk már csak aláírni kell elmennünk. Nekünk a hitelügyintéző segítsége nagyon is kézenfekvő volt, hiszen nem városban, hanem faluban élünk, és így bajos lett volna ennyi alkalommal a banka beutazni. Szolgáltatása teljesen ingyenes, ő attól a banktól kapja a járadékot, akihez választásunk alapján sikerült elkalauzolnia.