Mekkora ingatlant vegyek?

2020. jún. 16. Szűrös Ivett

Ingatlanvásárlásnál az egyik legfontosabb befolyásoló tényező, hogy mekkora alapterületű házra/lakásra van szükségünk. Igazság szerint nem is a négyzetméter száma a döntő, hanem az elosztás, valamint az, van-e lehetőség falak áthelyezésére, illetve bővítésre. Aki már második, harmadik, sokadik alkalommal vásárol ingatlant az megfontoltabb, tapasztaltabb, tisztában van azzal is, milyen előnyei és hátrányai vannak egy kisebb háznak/lakásnak egy nagyobbal szemben.

Természetesen mindenkinek vannak elképzelései álmai otthonáról, és bizony sokan inkább egy szép, nagy, tágas terekkel rendelkező családi házról fantáziálnak, mintsem egy egyszobás garzonról. Azonban érdemes jól átgondolni, mielőtt valaki egy nagyobb ingatlan mellett dönt, főleg akkor, ha hitelből (is) történik a vásárlás, hiszen számolni kell a magasabb fenntartási és karbantartási költségekkel is. Ugyancsak a kisebb mellett szól, hogy egy felújítás kevesebbe kerül, valamint egy teljes stílusváltás könnyebben, gyorsabban kivitelezhető, és nem jár annyi munkával, kiadással sem. Egy kisebb alapterülettel rendelkező háznál/lakásnál a berendezés sem kerül annyiba, mint egy nagyobb esetében. Emellett nincsenek kihasználatlan terek, sarkok, mindennek megvan a maga helye. Szintén előny, hogy egy kisebb ingatlanban takarítani is kevesebbet kell, így több idő jut más tevékenységekre, pihenésre.

Az ember, mint gondolkodó lény, általában nem máról holnapra, hanem egy kicsit azért hosszabb távra tervez, és így is hozza meg fontosabb döntéseit. Az ingatlanvásárlás is egy meghatározó lépés, és egy kisebb, könnyebben fenntartható lakás/ház bizony kelendőbb, mint egy nagyobb. Bármilyen abszurdnak is tűnik, de a megfelelő ingatlan keresése közben azt is figyelembe kell venni, hogy olyat válasszunk, amire nagy valószínűség szerint a jövőben is lesz kereslet, így ha eladásra kerülne sor, hamar túl tudunk adni rajta.

Nyilvánvalóan az egy háztartásban élők száma, valamint a még tervezett családbővítés az elsődleges, ami meghatározza, hány szobás objektumot keresünk. Így értelemszerűen egy nagyobb család nagyobb otthont is favorizál. Az ingatlan „eladhatóságát” (kedvező elhelyezkedés, szerkezeti adottságok, stb.) azonban mindenképpen ajánlott szem előtt tartani, hiszen a gyermekek egyszer úgyis felnőnek, elköltöznek, és eljön az az idő, amikor már nem lesz szükség egy nagy családi házra. Igaz, akárcsak a régi időkben még ma is előfordul, hogy költségtakarékosság és megélhetés miatt több generáció él együtt. Ami megfelelően kialakított, külön bejárattal rendelkező lakrész(ek) esetén praktikusnak is mondható, ellenkező esetben azonban, amikor az egy fedél alatt kifejezés szó szerint értendő, bizony sok problémát és nézeteltérést okozhat.