Lámpa lehet bármiből, amit újrahasznosítunk

2021. febr. 02. Fodor Andrea

A lámpa minden lakásban fontos szerephez jut, hiszen a fény éltető elemünk, nélküle nem létezhetünk. Azonban nem kell beérnünk a fantáziátlan, átlagos sablon fényforrásokkal.

Itt igazán kiélhetjük kreativitásunkat és akár megmutathatjuk a saját egyéniségünket is. Ráadásul ezekhez a lámpákhoz csupa olyan anyagot használtak fel készítőik, melyek jó eséllyel a kukában landoltak volna. Így két legyet üthetünk egy csapásra, hiszen amellett, hogy egy fantasztikus dizájn lakás kiegészítővel gazdagodik otthonunk, a környezetünkért is tehetünk. Újrahasznosított lámpák szinte bármiből készülhetnek, és ez benne a legjobb. Pusztán a fantáziánk szab határt annak, hogy a jövőben miből lesz lámpa otthonunkban. Legyen szó egyszerű fali lámpáról, csillárról, vagy akár asztali fényforrásról, az újrahasznosítás minden esetben működőképes alternatíva. Az itt bemutatott ötletek használhatóak inspirációnak a tervezéshez, de felhasználható bármilyen alapanyag az alkotáshoz.

Első lépésként válasszunk döntsük el, hogy milyen lámpára van szükségünk, melyik helyiségben szeretnénk azt a későbbiekben használni. Állólámpa, falilámpa, vagy akár csillár is készülhet újrahasznosított alapanyagokból.

Másodsorban válasszunk anyagot, anyagokat a lámpánkhoz. Talán ez az alkotófolyamat legizgalmasabb része! 😊 Itt már igazán csak a fantáziánk és a kreativitásunk jelentheti a korlátot a megvalósításhoz. Nézzünk körül a konyhában, sufniban, pincében, padláson és egyéb olyan helyeken a lakásban, ahol elfekvő, már nem használt tárgyakat tárolunk, kerülgetünk. Lámpánkhoz a konyha is kincseket rejthet egy öreg reszelő, leselejtezett evőeszközök, fém edények, de akár szép üvegek formájában. Hányszor teszünk el szép formájú üvegeket például miután kiürültek és sajnáljuk őket kidobni? Hát ezek most remek alapnak szolgálhatnak új életükben a dizájn lámpánk megalkotásakor. Ha benézünk a garázsba, pincébe, ott is kincsekre lelhetünk. A régi rendszámtábla, egy nem használt, leselejtezett bicikli alkatrész, vagy a gyerek évek óta nem használt gördeszkája is tökéletesen felhasználható alapanyag lámpánkhoz. Ha vannak törött bútordarabok, egy-egy szép fa léc, esetleg egy csomó leselejtezett fa ruhás csipesz, akkor ezek mind-mind alkalmasak lámpaépítésre. Egy kis pác, ragasztó vagy festés csodákat tud varázsolni maradék, ütött-kopott faanyagokból is. Ha sok maradék textilanyagunk van, azokat is bátran használhatjuk lámpabúra készítéshez.

Ha a legizgalmasabb rész megvolt, és megtaláltunk leendő lámpánk alapanyagait, akkor nincs más hátra, mint nekilátni az építésnek. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy régi, de sérült lámpaszerkezetre (például hiányzó búra, törött talp stb.). Ha ilyenünk nincs, akkor könnyen beszerezhetjük a lámpánkhoz szükséges kapcsolót, izzófoglalatot és kábeleket. Ha túl bonyolultnak érezzük magunk felépíteni lámpánkat, nyugodtan vegyük alapul a hagyományos lámpák szerkezetét, ami alapján könnyebben elkészíthetjük saját változatunkat.

Ezek után már nincs más hátra, mint gyönyörködni elkészült „újra” lámpánkban és bezsebelni a hozzánk látogató vendégek elismerő bókjait. Amellett, hogy egy egyedi lakás kiegészítővel gazdagodik így otthonunk, még a lelkiismeretünk is nyugodt lehet, hogy az újrahasznosítással környezetünkért is tettünk egy keveset.