Lakásfelújítási támogatás

2022. jan. 26. Bálint Ildikó

Egy évvel ezelőtt (2021. január 1-jén) nyílt meg a lehetőség a legalább egy 25 év alatti gyermeket nevelő családoknak, hogy állami támogatással felújíthassák otthonukat. A feltételek azonban, ahogy lenni szokott nem olyan egyszerűek, hogy beleugrunk és csináljuk, ahogy tudjuk, hanem tartanunk kell magunkat a szabályokhoz.

Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb szabályok, hogy ne utólag főjön a fejünk!

Kik jogosultak lakásfelújítási támogatásra?

Magát a támogatási formát a 518/2020-as rendelet szabályozza. A pályázók köre tágra van szabva, minden nagykorú cselekvőképes személy, aki legalább egy 25 év alatti vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket nevel.

Továbbá legalább 1 éves TB jogviszonnyal rendelkezik és nincs köztartozása, magyar állampolgár vagy a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja. Az, hogy házasságban él vagy épp elvált egyedülálló, nem befolyásoló tényező.

A támogatás lakásként, lakóházként, tanyaként, vagy birtokközpontként lehet nyilvántartott. Minimum 50%-ban saját tulajdonban van és állandó lakóhelyként funkcionál. Az ingatlannak az ingatlan-nyilvántartásban már szerepelnie kell, így a még nem kész lakásra nem igényelhető.

A lakásfelújítási támogatás igénybevételének feltételei

Maga a támogatás 2022. december 31-ig nyújtható be, mindenki egyetlen alkalommal, a felújítás befejezését követően, utólag teheti ezt meg. Arra figyelni kell, hogy miután kiállításra került az utolsó felújítási számla, 60 nap marad a beadásra, így ne halogasd.

Beadható az igénylés személyesen, postai úton, ügyfélkapun keresztül, az erre biztosított online felületen.

Maximum 3 millió forint igényelhető, amihez 6 millió forintos felújítási összköltség szükséges. Az igényelhető összeg a számlákkal alátámasztott felújítási költségeknek maximum a felét teheti ki. Az igényelt összegnek a fele-fele lehet az anyagköltség és a munkadíj. Amikor a támogatásra a kérelmet beadjuk akkor ellenőrizni fogják, hogy összességében fele-fel arányban van-e a munkadíj és az anyagdíj.

Vegyünk egy konkrét példát!

Kifestetjük a házunkat, amelynek az anyagdíja 100.000 Ft, míg a munkadíj 500.000 Ft. Így egy másik munkafolyamatban a „hiányzó” 400.000 Ft-tal ki kell egészíteni az anyagdíjat, mielőtt a támogatási kérelem beadásra kerülne.

Milyen nyomtatványok szükségesek a beadáshoz?

  • vállalkozói szerződés
  • anyag, – és munkadíjról szóló számlák
  • számlaösszesítő
  • számos nyilatkozat

A vállalkozó (akivel a szerződés megkötésre kerül) sem közeli hozzátartozó nem lehet és az igénylőnek sem lehet részesedése abban a vállalkozásban.

Az elbírálás

A Magyar Államkincstárnak 30 napja van elbírálni a kérelmet, amelynél egyszer van lehetőség hiánypótlásra. A támogatás folyósítását követően 180 napja van a Kincstárnak, hogy az illetékes kormányhivatal bevonásával helyszíni ellenőrzést tartson.

Azoknak, akik önerőből nem tudják kivitelezni a munkákat, otthonfelújítási hitel érhető el a bankintézeteknél, a piaci hitelekhez képest kedvezőbb kondíciókkal.

A lakásfelújítási támogatásnak nagyon sok pontja van, maga a rendelet is több, mint 10 oldalas. Ráadásul adódhatnak speciális élethelyzetek, amikor nem minden egyértelmű a számunkra még akkor sem, még ha számtalan ezzel kapcsolatos cikket elolvasunk is. Ilyenkor két dolgot tehetünk, ami célravezető. Vagy felkeressük az Államkincstár munkatársait, akik minden kérdésünkre válaszolnak, vagy olyan vállalkozóval vállaltatjuk fel a munkát, akiben megbízunk és rábízzuk a dolgokat, hogy a végén nekünk már csak annyi feladatunk legyen, hogy beadjuk a nyomtatványokat.